Sosyal Medya İçerik Planı Hazırlamak İçin İşinizi Kolaylaştıracak 11 Tavsiye


Bir sosyal medya hesabı yönetiyorsanız ayın son haftası en yoğun olacağınız haftadır, çünkü aylık planların hazırlanma vakti gelmiştir.

Bir marka bünyesinde çalışıyorsanız ve yönettiğiniz tek bir marka varsa işiniz nispeten daha kolaydır, içerik planını hazırlamak için en azından 3-4 gününüz olacaktır ve diğer işlerinizin arasına bunu yayarak daha geniş bir zamanda daha kreatif içerikler ortaya çıkartabilirsiniz. Hele ki planlar da aylık yerine haftalık olarak yapılıyorsa içerik üretebilme konusunda oldukça rahatsınız demektir.

Fakat bir ajansta çalışıyor ve 3-4 marka ile birden ilgileniyorsanız az zamanda daha çok iş yapmanız gerekir. Markalar tarafından size verilen brifingden sonra her markanın içerik planını hazırlamak için çok az bir süreniz vardır.

Sadece günde bir içerik paylaşıyor olsanız bile 30 tane birbirinden farklı, marka ile ilintili ve hayranlarınızda/takipçilerinizde paylaşma isteği uyandıracak içerikler üretmeniz göründüğü kadar kolay değildir. Çünkü iyi bir içerik için iyi bir fikir gerekir. 30 içerik de 30 fikir demektir. Kısa süre içinde 30 mükemmel fikir bulmak da her sosyal medyacının/reklam yazarının harcı değildir. 

Ama mükemmel olmasa da iyi kalitede içerikler hazırlamak mümkün. Bunun da yolu ne yapacağınızı bilmek, planlı çalışmak ve kaynaklarınızı önce iyi bir şekilde okuyarak sindirmekten geçiyor.
Özellikle ilk defa içerik hazırlayacağınız bir marka ise son derece geniş çaplı bir inceleme ile markanın varlığını, iletişim stratejisini ve tüketicilerin/hayranların beklentilerini anlamaya çalışmalısınız.

İçerik Planı Hazırlarken İşinizi Kolaylaştıracak Bazı İpuçları:

  • İçerik planı hazırlamaya başlamadan önce markadan gelen brief dikkatle okunmalı ve istenileni net olarak anladığınızdan emin olmalısınız. İstenilenleri kendi cümlelerinizle madde madde yazın. 
  • Konuları plana taslak olarak ekleyin. Haftanın hangi günü ürün, kampanya/yarışma, off topic içerikler paylaşacağınızı plana yerleştirin. Hangi tür içerikten ne kadar yazacağınız ortaya çıkmış olur ve ne yapacağınızı az çok bilirsiniz.
  • Aklınıza gelen her fikri hemen not alın, 30 sn sonra o fikir aklınızdan uçup gidebilir. "Bu olmaz" dediğiniz fikirleri bile hemen çöpe atmayın, ufak değişikliklerle kullanışlı yeni fikirlere dönüşebilirler.
  • Daha önce ürettiğiniz içeriklerden hatta rakiplerinizden ilham alın, bu içeriklerin eksik ve zayıf noktalarını saptayın bunlar üzerinden yeni ve iyi içerikler üretmeye çalışın.
  • Paylaşım temaları belirleyin. Haftanın belli günlerinde belli içerikler paylaşabilirsiniz. Örneğin moda hayranlarınızın ana ilgi alanlarından biriyse "Haftanın kombini, Haftasonu kombini" gibi bir tema oluşturabilir, başka bir gün "Haftanın En Şık Ünlüsü" şeklinde başka bir tema oluşturarak iş yükünüzün %30-40 lık bölümünü daha pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Bu temalara karar verirken öncelikle markanızın kimliğine uygun olmasına sonra da içerik üretiminde sizi zorlamayacak olmasına dikkat etmeniz gerekir.
  • İyi bir not defteri uygulaması kullanıcısı olun. Hangisini kullandığınız çok önemli değil. Google Keep, Evernote, OneNote ya da başka hangisini kullanmak hoşunuza gidiyor ve kolayınıza geliyorsa. Çünkü en iyi fikirler aklınıza briefi okuduktan sonra ne yapsam diye düşünürken değil, kafanızın en rahat olduğu anda gelir. Ayrıca internette sörf yaparken kullanabilir gördüğünüz içerikleri de anında kaydedin. İlgili site ve blogları RSS üzerinden takip etmeye çalışın.
  • İçerik planı oluştururken beyin fırtınası yapabileceğiniz birileri varsa mutlaka birlikte tartışın. 
  • Ürettiğiniz içeriklere revizyon yemeden kendiniz de eleştirel olarak bakın. 
  • Görseller üzerinden içerik fikirleri üretmek çok daha kolaydır. Bunun için varsa elinizdeki görsel arşivden yoksa görsel aramadan ya da stok fotoğraf sitelerinden yararlanabilirsiniz.
  • Gündemdeki popüler konulardan elverişli olanları markanıza uyarlamaya çalışın. 
  • Sadece ay sonunda değil, her an içerik üretme eğiliminde olun, gördüğünüz her şeyde potansiyel bir içerik olduğunu unutmayın. 

Share this:

,

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.