Hp Isınma Sorunu Çözümü - Fan Sesi

HP G62-150ET dizüstü bilgisayarımı alalı bir yılı geçti ve ısınma ve fan sesi problemi başladı.

Biraz araştırma yaptıktan sonra fan sesi ve ısınma probleminin ana nedeninin HP'nin laptop dizaynı ile de alakalı olması yanı sıra sonra bilgisayar içinde biriken tozların sebep olduğunu öğrendim. Bu hem ses yapıyor hem de fanın performansını azaltıyor.

Daha önce hava çıkış deliklerinin elektrik süpürgesi ile temizlenmesinin sesi azalttığını okumuştum. Bir iki hafta önce bir müşterimin bilgisayarı için hp yi aradığımda ısınma problemi için de aynısını önermişlerdi. Bilgisayar çalıştıktan 30 dk sonra sıcaktan kapanırken, elektrik süpürgesi ile temizleme ve yazılım güncellmesi sonrası ısınma probleminden kurtulmuştu.

Dün gece benim bilgisayarın fan sesinden komşular rahatsız olmaya başlayınca :) dedim süpürge ile bir temizleyim.. Temizledikten sonra hiç ses çıkmadı, çünkü artık fan çalışmıyordu. Zaten bilgisyar açılırken "The system has detected that a cooling fan is not operating correctly" Yani türkçesi: "Soğutma fanının düzgün çalışmadığı tespit edildi." hatası verdi.

Bilgisayar 15 dk sonra sıcaktan kapandı. Bios güncellemesi yaptım fakat çalışmadı. Sanırım güncellemeyi düzgün yapamamış da olabilirim. Çünkü hala lanet yazılımlarda türkçe destek yok !

Sonra internetten arama yaparken birinin blogunda hava püskürtme ile bilgiyarını temizledikten sonra aynı sorunu yaşadığını okudum. Adam sonra bilgisayarın içini açmış ve pisliklerin bir yerde birikip fanın çalışmasına engel olduğunu görmüş temizlemiş ve bilgisayarı tekrar çalıştırdığında fan sesinden ve ısınma probleminden kurtulduğunu yazmış.

Ben de elektrikli süpürge ile temizlerken pisliklerin bir yerde birikebileceğini düşündüm ve süpürge işle çekme işleminin tersine içine hava püskürtürsem düzelebileceği aklıma geldi. Evimin yakındaki bisiklet tamircisine gidip hava kompresörü ile bilgisayarın hava çıkış deliklerine hava püskürttüm.

Sonra bios güncellemesini dikkatli bir şekilde yaptım ve fan çalışmaya başladı. Bios güncellemesi yaparken bilgisayarın pilini çıkartıp, sarj adaptörü ile kullanmak gerekiyormuş.

Sizinde bilgisayarınızda ses problemi varsa, elektrikli süpürge ile bilgisayarınızın açık bölümlerinden temizleme yaparak sesi azaltabilirsiniz. Ya da o kısmı açıp içini direkt temizleyebilirsiniz.

Hava püskürtme ve ya elektrikli süpürge ile temizleme sonucu fanınız çalışmıyorsa ters işlem uygulayıp, bios yazılımını güncellerseniz gene aynı problemden kurtulabileceğinizi düşünüyorum.

ÖNEMLİ NOT : 
Bu ısınma ve ses sorunu hp laptopların hepsinde vardır. Temel sorun Hp'nin bilgisayarın soğutma sistemini yapmayı becerememesindendir.
Bilgisayarınız çok ısındığı için bataryanız da çok çabuk bozulacak, dolum kapasitesi azalacaktır. Satın aldığınız ilk yıl boyunca bataryanızı değiştirebilme hakkınız vardır. Bunun için özellikle yazları ayda bir yeni batarya isteyin Hp'den. Çekinmeyin sıkılmayın, garanti kapsamındadır paşa paşa verecekler, sonuçta ısı sirkülasyou düzgün tasarlanmasığı için, onların yüzünden bozuluyor o batarya.

Bios güncellemesi dosyası için tıklayın.

Share this:

,

CONVERSATION

22 Harika insan yorum yapmış.:

  1. Babanne yönteminin iyi gelebileceğini hiç düşünmemiştim. :)) Baksana sorun tamamen ortadan kalkmış, çalışmayan fan kimseyi rahatsız edemez hale gelmiş. Neyse ki sorunu çözmüşsün. Geçmiş olsun. :D

    YanıtlaSil
  2. Çok sağ ol, dünden beri ben de bu yüzden kafayı yemiş durumdayım.Bugün deneyeceğim dediklerini.

    YanıtlaSil
  3. Peki bios güncellemesini nasıl yapabilirim acaba? 15 gündür bilgisayar çalışmıyor. Harddiski 232,9 GB ayrılmamış alan olarak görüyor ama bölemiyorum.Boot cd'si bulamadığım için Windows 7 cd'si taktım fakat kuramıyorum. Siz nasıl aştınız bu problemi ???

    YanıtlaSil
  4. Bios güncellemesi için yazının sonunda link vermiştim, onu indirin...
    Güncellemeyi yaparken bataryayı çıkarman gerekiyor bir de..

    YanıtlaSil
  5. Benim de hp bilgisayarım var garantisi bitti.İçini açıp tozları temizlemeyi düşünüyorum.En azından fanlardan hava püskürtmekten iyi olacağını düşünüyorum.Sizin fikriniz nedir ? Umarım sorun çözülür :(

    YanıtlaSil
  6. ilk önce açmadan hava püstkürtmeyi ve ya elektrik süpürgesi ile içindeki tozları çekmeyi dene..
    eğer bendeki gibi fan tıkanırsa ters işlem uygularsın

    ya da fazla vida arttırmayacağına inanıyorsan bilgisayarı da açabilirsin

    sorun bir yere kadar çözülecektir, çünkü sadece tozla alakalı değil, hp laptopların genelinde ısınma problemi var, kışın bile bu problem çok can sıkıyor, havalar ısınınca iyiyce illet oluyor

    ben laptobu 2 yıl önce mayıs sonunda almıştım, bilgisayarın ısınması yüzünden batarya ömrü oldukça kısa süre sürede bitti, hatta ben acaba bana bozuk batarya ile mi sattılar bunu diye düşünüyordum..

    eğer yoksa bir laptop soğutucu almanız faydalı olabilir, benim gibi laptop u oradan oraya taşıyorsanız pek verimli kullanamazsınız ama sürekli evde kullanıyorsanız soğutucuyu tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
  7. ya kardeşim ben alalı 1 yıl olmadı garantiside var resimdeki hatanın aynısı veriyor benimki 30 dk da degil 10 dk da ısınıyor ve bataryayı pert etti hp yi aradım 444 lüyü support asistana gir dedi pil durumu pil durumu : çok kötü yazıyor diye pili karşılamıyolarmıs! bu laptop a 1.400 verdigime pisman oldum onun yerine giderdim internet kampanyalı olan 1400 e casper nirvana çift cekirdek alırdım lanet olsun hp !

    YanıtlaSil
  8. @yağız pili değiştirmeleri gerek ki ben daha önce değiştirttim bir kez

    hatta ben yukarıda ilk yıl boyunca yazdım ama servise gittiğimde tüm garanti süresi boyunca pil de garanti kapsamında olur dediler ve bu hafta arayıp bataryayı tekrar yenilemelerini isticem..

    YanıtlaSil
  9. kardeş garanti bunu karşılamıyor diyolar

    YanıtlaSil
  10. bir kez daha ara sor, servisine gidebiliyorsan oraya sor telefona işi bilmeyen biri çıkıp yanlış bilgi verebiliyor..
    bana da biri telefonda garanti süresi kişisel bilgisayarlarda uzatılamıyor demişti, ama yalan söylemiş, zar zor uzattırabildim onun yüzünden..

    en azından ben pilini ilk yıl dolmadan değiştirdim bunu biliyoruz.. en son servise gittiğimde de yukarıda belittiğim gibi granati süresince değiştirildiğini söylediler.

    YanıtlaSil
  11. Benim laptopu alalı 3 ay olmadı ve açılışta bu hatayla karşılaşmaya başladım. Daha garantisi de dolmadığı için içini açmaya cesaret edemem sanırım. Yalnız eğer bataryanız arızalanırsa HP'nin mecidiyeköydeki servisine götürün derim. Sorgusuz sualsiz değiştirdiler benimkini.

    YanıtlaSil
  12. Yılmaz Bey.Bendede aynı lanet olası sorun var.G62 b10st bilgisayar o kadar çok ısınıyorki elimi q tarafına götüremiyorum.Ayrıca pc bişeyde fazla zorlandımı ekran kararıyor sonrada kendi kendini kapatıyor.Aslında alıştım böyle olduğunda alıyorum saç kurutma makinasını soğuğa alıyorum üfle :D.Çok işe yaramasada azcık yarıyor.Ki ben çok bağımlı bi' oyuncuyum ve alırken satıcılar en iyi bununla oynarsınız hiç bir problem olmaz demişlerdi.LANET OLASI FAN!!!!BİR!!!!!1111!!!

    YanıtlaSil
  13. Oyun oynuyorsan işin hepten zor, bende windows 7 nin kendi oyunlarından başka oyun yok. Gene de bayağı sıkıntı çekiyorum. Hele son zamanlarda aşırı derecede performans sıkıntısı var.

    YanıtlaSil
  14. HP sahibi birisi olarak denemekte yarar olduğunu düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  15. arkadaşlar dostca bi tavsiye yaklaşık 10 senedir dizüstü 93 yılından beride masa üstü pc tamir ve yazılım desteği vermekteyim.eğerki fana kompresörle basınçlı hava tutulacaksa kesinlikle demonte edilerek yapılması gerekir.aşırı ısınan pc de zaten lehimlerde kılcal catlaklar oluşmaktadır.sizin uyguladığınız hava basıncı bu lehimlerin ayrılmasına sebebiyet vereceğinden kesinlikle tavsiye etmiyorum.ana karta hasar verme olasılığı %98 dir.%2 de sizin şansınızla alakalı.
    saygılarımla...:)

    YanıtlaSil
  16. laptobun icini acmak sartma peki disaridan yan taraftaki izgaradan bunu yapmayiz dimi benim laptop her oyuna girisimde ates gibi oluy ove ayni hatayi veriyo

    YanıtlaSil
  17. ya arkadaşlar benim fan ters üflüyo neden acaba bilgi verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  18. ters mi üflüyor :) oldukça garip havayı bilgisayarın altından mı dışarı veriyor yani???
    bence öyle değildir ama öyleyse de gene bios güncellemesi tavsiye edicem :
    http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=ob-95792-1&cc=tr&dlc=tr&lc=tr&os=4063&product=4163695&sw_l

    YanıtlaSil
  19. dostum ıd ve version yazan yerlere ne yazacağız peki?

    YanıtlaSil
  20. Batarya verme olayı diğer markalardada geçerli midir? Yoksa sadece Hp de mi karşılaşılıyor bu problemlerle?

    YanıtlaSil
  21. ben hp aldığıma pişman oldum. açılışta siyah ekran problemi olmaya başladı internette araştırdım battaniyeye sarıp açık bırakıyorsun ısınıp 1-1.5 saat sonra battaniyeden çıkartıyorsun ve çalışıyor. ana kartla ekran kartı arasındaki chiplerden kaynaklanıyormuş bu ısınma ile soğuk lehimler tekrar yerine geliyormuş başka hiçbir firma laptobunda böyle sorun görmedim.ekran kartı yanmadan ekran gitmiyor.

    YanıtlaSil
  22. bios güncellemesi için bilgisayar açılırken başlat tusu ile birlikte R veye W basın

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.