Google Adwords ve Ermeni Soykırımı

Fransa'nın ermeni soykırımı iddiasını reddedenlere yönelik hapis ve para cezası uygulanması için yaptığı çalışmalar karşısında pek çok kişi gibi ben de aşırı rahatsız oldum. Olayın olup olmamasından ziyade olayı tartışmak bile yasak hale geldi, bizim gibi düşünenlerin fikir özgürlüğü kaldırıldı.

Fransa'nın tarihi emperyalizm ve soykırım ile doluyken yaptıkları vahşetin kanıtları gün gibi ortadayken her tarafı pislikle kaplı iken kendi çamurunu bize sıçratması karşısında birşeyler yapmak istedim.

İlk olarak bundan önceki yazım olan Algerian Genocide başlıklı yazıyı yazdım ki onlarca farklı ülkeden binlerce farklı kişi okudu. Bu yazıyı biraz daha yaymak istedim ve Google Adwords'e reklam verdim. Anahtar kelime olarak da Genocide, armenian genocide gibi anahtar kelimelerini seçtim ki böylelikle ermeni soykırımı iddialarını araştıranlara Fransa'nın yaptığı soykırımları gösterebilecektim ama reklamlarım tam 6 gün bekletildi.

Şu ana kadar onlarca farklı reklam hazırlamış biriyim, genelde onay gerektiren reklamlar 1 iş günü içinde incelenir ve durumu belirtilir fakat bu konu için hazırladığım reklamlar tam 6 gün onaylanmadı.

6 gün sonunda reklamlarım onaylandı fakat bu sefer de hiç yayınlanmadı. Adwords kullanmayı gayet iyi biliyorum, reklamların yayınlanma şartlarını da ve fiyatların neye göre belirlendiğini de. Bir anahtar kelime ne kadar çok reklam alıyorsa fiyat o kadar artar ve reklam anahtar kelime ne kadar alakalı ise o düzeyde öne çıkar.

Benim seçtiğim anahtar kelimeleri için kimse reklam vermiyor(! ya da veremiyor). Google da genocide ya da armenian genocide yazdığınızda hiç yayınlanan reklam göremezsiniz. İçeriğim, reklamlarım ve anahatar kelimeler ise birbiri ile son derece alakalı ve uyumluydu. Kalite puanımın yüksek olması gerektiği halde düşük kalite puanı nedeniyle aşırı yüksek ücretler çıktı karşıma ve teklifimin düşük kalması nedeniyle reklamlarım bir kez bile yayınlanmadı.

Sonra bu kelimelere ermenilerin reklam vermemeleri dikkatimi çekti. Her yerde propaganda çalışmaları yürüten ermeniler burayı es geçmiş olamazdı. Sonra kısa bir araştırma ile Ermenilerin de zamanında reklam vermemelerinden dolayı yakınmalarını okudum. Onların reklamları karşıtlık ve düşmanlık içerdiği için onaylanmamış ve yayınlanmamış. Bkz : http://www.azad-hye.net/news/viewnews.asp?newsId=140azhj54

Adwords'te onaylanan reklamlar Adwords Reklam Politikaları'na aykırı olamazlar. Zaten benim reklamlarım onaylanmış reklamlar yani içeriğinde bir karşıtlık ve düşmanlık yok. Sadece reklamda değil, içeriğimde de düşmanlık söylemi içeren hiçbir unsur yok. Ama nedense anahtar ücretleri anlaşılmaz şekilde yüksek.


Anladığım kadarı ile Google kendini bu tartışmaların tamamen dışında tutmak istiyor ve çerçevede bir tutum sergiliyor. Eğer bu uygulaması bize karşı tek taraflı olsaydı, bu konunun üzerine giderdim ama Google'nin tarafsız kalmasını ve tarafsız kalmak istemesini de haklı görüyorum.

Bunlarla beraber algeriangenocide.org adresini de o hafta satın aldım. Final sınavlarının arefesinde olmam sebebi ile şu ana kadar bir çalışma yapmadım ama finallerden sonra bu konu üzerinde bir çalışmam olacak. Fransa madem Türklere çamur atıyor ve bize karşı negatif ayrımcılık yaparak fikirlerimizi beyan etmemize olanak vermiyor, o zaman ilk önce kendi pisliğini temizlesin.

Share this:

, ,

CONVERSATION

2 Harika insan yorum yapmış.:

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.