Hoşgörü Büyük Bir Ütopyadır!

Belki okul yıllarından belki de okuduğum bir yazarın kitabından bilmiyorum "Farklılıklarımız zenginliklerimizdir" sözü aklımın bir köşesine kazınmış. Çoğunlukla bu sözü benimsemiş olsam da zaman zaman oldukça tezat geliyor hayatın gerçeklerine.

Farklı yönlerimiz hayatın farklı renklerini ve farklı tatlarını oluşturmuyor her zaman. Zıtlaşma, çatışma ve kaos yaratıyor ve farklı olan ile birlike yaşamak bir işkenceye dönüşüyor. İşte bu zamanlar ütopik toplum kurguları dolanıyor kafamın içinde ama herkes bu kadar farklı ve farklılaşmaktayken, zihindeki bir ütopyada bile birleştiremiyorum tüm bu karmaşık yapıyı.

Ülke diye içinde bulunduğumuz bu koca cümbüşü geçtim, yaşadığım mahallede hatta çalıştığım iş ortamlarında bile zıtlıklarla dolu kişiler bir aradayız. Durum böyleyken bir arada yaşayabilmek için ilk olarak ortak noktalarda buluşup bir yerden  başlamaya çalışıyoruz ama birlikte yaşamayı ve devamlılığı sağlayan, ortak noktalardan daha çok birbirimizi rahatsız edecek farklı yönlerimizi ve düşüncelerimizi birbirimizden uzak tutmak.

Tabi bunu da belli ölçülerde yapabiliyorsunuz, çünkü bu farklı yanlarımız bizim kendi parçamız, vazgeçebileceğimiz ya da başkalarının tecavüzünee sessiz kalabileceğimiz alanlar değil ve taraflar birbirlerinin alanlarına girdiğinde çatışma başlıyor.

Hoşgörü!!!
Sevdiğiniz insanlara çatışma alanında bir şekilde hoşgörü gösterebilirsiniz, bu hoşgörü çoğunlukla karşılık bulur ve bu farklılıklar konusunda daha esnek bir ilişki içinde olabilirsiniz. Fakat hoşgörü gösteremediğiniz kişilerle olan çatışmanız herkesle olan ilişkilerinizi etkiliyor. Bu sebeple sevmediğiniz kişilere karşı mümkünse hoşgörü+görmezden gelme formulünü kullanarak uyuşmadığınız kişilerle birlikte yaşamayı daha fazla geliştirebilirsiniz.

Tabi maalesef kolay yoldan hoşgörülü olalım olsun bitsin diyemiyoruz, ütopyalarla çözemediğimiz bu sorunu hoşgörü ile çözmek elbet mümkün olurdu ama herkesin hoşgörü gösterdiği bir dünya gerçekleşmesi en zor ütopyalardan biri olacaktır.

Sonuç olarak her zaman hoşgörülü olamıyoruz ve bu yüzden halimiz de, ülkenin ve dünyanın hali de ortada. Kafamdaki ütopya bu değil ve yazının başlığı da bu değildi ama bu yazıyı yazarken farkettim ki: Hoşgörü Büyük Bir Ütopyadır!

Share this:

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.