Lead Toplamak için 4 Adımda Doğru Strateji

Lead Toplamak Form Doldurmak Landing Page için Strateji
Dijital medya planlama yaparken bir dönüşüm hedefi olmadıkça amatör bir reklam veren bile kolayca reklam verebilir ve bolca gösterim ve tıklama alabilir fakat sizin bir dönüşüm hedefiniz varsa özellikle lead toplamaksa, o zaman bu yazıyı okumalısınız.

1) Hedef Kitlenizi Doğru Tanımlayın

Lead toplamak istediğiniz kişilerin profillendirmesini yapın. Dijital reklam mecralarında hedefleme yapabileceğiniz kriterler açısından tanımlayın. Örneğin 18-24 yaş arası İstanbul'da yaşayan ve bisiklet kullanan erkekler gibi.

Hedef kitlenizi tanımlarken kullandığınız kriterlerin reklam araçlarında hedeflenebilir kriterler olduğundan emin olun. Örneğin Twitter'da yaş hedeflemesi yapamazsınız bu yüzden sadece Twitter'da verilecek bir reklamın hedef kitle kriterlerinde yaş belirtmeniz teknik(!) açıdan anlamsız olur.

Adwords, Facebook, Twitter gibi en çok kullanılan mecralarda genel olarak hedefleyebileceğiniz kriterler şu şekildedir: Cinsiyet, yaş, konum, cihaz, ilişki durumu, ilgi alanları (bisiklet, alışveriş, eğlence, filmler vs ... olarak arttırılabilir.)

2) Reklam için Doğru Platformu Seçin

Markaların en büyük yanlışı medya satınalma konusunda yaptıklarını söyleyebilirim. Hedef kitlenizin yer almadığı ya da hedef kitlenizi saptayamacağınız mecralarda medya satınalma yapmak son derece yanlıştır. Ekstra olarak reklam sektöründe ikili ilişkilerin fazlaca öne çıkmasından dolayı yanlış mecra seçilmesine ya da yanlış bütçe aktarımlarına fazlaca şahit oldumu söyleyebilirim.

Bu yüzden medya satınalması yaparken doğru mecraları seçtiğinizden emin olun ve ilk maddedeki hedef kitle tanımınızda yer alan kriterdeki kişilerin çoğunlukta olduğu tıklamalara para ödeyin. Bütçeniz sınırlı ise, dijital medya satınalmanızı daha kolay hedefleme ve ölçümleme yapılabilen Google Arama Ağı ve Facebook ile sınırlayabilirsiniz. Sonrasında GDN, Twitter ve alternatif mecralara yönelmeyi düşünebilirsiniz.

Özellikle de konumuz olan lead toplama için Doubleclick'in zengin medya reklamlarını ve önümüzdeki günler için ise Facebook'un Haziran'da test etmeye başladığı Leads Generation Ads reklamlarını kullanmayı düşünebilirsiniz.

Zengin medya reklamlarında kişi banner üzerinde form doldurabilirken, Facebook'un yeni reklam modelinde ise form verileri otomatikmen kullanıcının Facebook profilinden çekiliyor olacak ve İsim, e-mail, telefon, adres, şehir, ülke, meslek gibi bilgiler kullanıcıyı yormadan eklenebilecek. Bu yeni reklam modeli özellikle mobil Facebook kullanıcıların form doldurma oranlarını arttıracaktır.

3) Açılış Sayfasını Doğru Kurgulayın

Açılış sayfası aslında birçok kişinin tahmin ettiğinden çok daha önemli. Sadece yanlış açılış sayfası yüzünden binlerce liranın çöpe atılmış olduğuna şahit oldum. Çok basit düzeltmelerle yüksek dönüşümler alınabilecekken birçok kampanya başarısız landing page tasarımlarının kurbanı oluyor.
Landing page kurgulanırken bilgi formunda "minimum gerekli bilgi" istenmesi altın kural diyebilirim. Olması gereken özellikleri çin şu şekilde maddeleye :
  • Sade tasarım
  • Kısa açıklayıcı bilgi (Birkaç madde halinde, en önemli/cazip özellikler)
  • Açıklayıcı görsel veya kısa tanıtım videosu
  • Form (Mümkün olduğunda kısa tutulmalı)
Test edilmiş kullanıcı alışkanlıkları göz önüne alındığında, bilgilendirici içerikler solda, başvuru formları ise sağ da yer almalı.

4) Test Edin

İlk 3 maddeyi büyük bir titizlilikle gerçekleştirseniz bile daha iyi yapabileceğiniz şeyler her zaman vardır.
Bunun için öncelikle en çok ve en az dönüşüm getiren mecralar, hedef kitlenizdeki en çok dönüşümü sağlayan kişileri analiz ederek hedeflemenizi ve medya planlamanızı buna göre optimize edin.

Açılış sayfası için birden çok alternatifle başlangıç yapabilir ve en çok dönüşüm sağlayan tasarımla ilerleyebilirsiniz. WebVisor ile kullanıların hareketlerini inceleyerek başka neler yapabileceğimiz konusunda fikir edinerek açılış sayfanızı geliştirebilirsiniz.

Formun konumu ve rengi bile kimi zaman dönüşümleri beklenmedik şekilde etkileyebilir. Bu yüzden kampanya süresini ve bütçenizi de göz önüne alarak yeteri kadar alternatifi test etmeye çalışın.

Bu konuda sizin de deneyimlemiş olduğunuz önemli noktalar, araçlar ve sorularınız varsa yorum olarak beklerim.

Share this:

, ,

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.