BEDAVA E-TİCARET SİTESİ

Dün e-ticaret ve turizm konulu Google Engage semineri vardı ve diğer Google Engage üyeleri gibi bana da davetiye gelmişti. Gidiş süresini hesaplayamadığım için az biraz rötarlı olarak gittim, giriş kısmını kaçırdım.

Gittiğimde  Sadece Hosting firmasından Selçuk Saraç bir hazır site yapım aracından bahsediyordu ki  bana oldukça garip geldi. Oradakilerin tamamına yakınının web tasarım bilgisi vardı ki çoğu bir web tasarım ajansından geliyordu. Sonra ücretsiz site (domain+hosting+hazır site aracı) ve bu sitenin ücretsiz e-ticaret sitesine otomatik geçiş yapabileceğini, adwordse entegre olacağını filan söyledi, derken ne olduğunu anladım. E-ticaret sitesi alanında müşteri sayısını arttırmak için ortak(!) bir çalışmadan söz ediliyordu. Ondan sonra İdeasoft'tan Seyhun Özkara çıktı ve kendilerinin yaptığı hazır site yapım aracından bahsetti biraz...

Bedava E-Ticaret Sitesi

Google, İdeasoft ve Sadece Hosting firmaları ile anlaşmış. Kobiler için ücretsiz e-ticaret sitesi açılması konusunda bir çalışma düzenliyor. Google kobiler için 250 tl Adwords kuponu verecek, site domain ve hostingini ilk yıl İdeasoft ile Sadece Hosting karşılayacak ve gene bu bahsedilen hazır site yapım aracı ile de kobiler kendi sitelerini yapabilecek(!).. Sanalpos Garanti Bankası tarafından karşılancak ve yurtiçi kargo da gönderimler için %25 indirim uygulayacak. Toplam 10.000 kobi bundan yararlanabilecek..

Burada bizden de bunu kobilere sunmamız isteniyor. Böylece e-ticaret pazarı genişleyecek web tasarım firmaları daha rahat müşteri bulacak, reklam sektörü de kızışacağı için de doğal olarak Google'ın reklam gelirlerinde bir artış meydana gelecek. Yani herkes kazanacak tabi yerseniz(!)

Çünkü şöyle bir problem var. Adwords danışmanlığı yapan firmaların %99 u zaten Webtasarım firması. Biz e-ticaret sektörüne kazandırılacak yeni müşterileri bulup kendi elimizle İdeasoft ve Sadece Hosting e teslim ettikten sonra elimize direkt geçecek birşey yok.

Google 250 TL kuponu zaten veriyor e-ticaret sitelerine yani pek bir fedakarlık yapmıyor.
İdeasoft ve Sadece Hosting  karşıladığı ücretler karşısında seneye hazır binlerce müşteri kazanmış olacak. Yani oldukça akıllı bir yatırım.
Peki  diğer firmalar?  Pazarın genişlemiş olması dışında diğer web tasarımcılar ve web tasarım firmalarının eline hiçbirşey geçmiyor.

Sene sonunda Sadece Hosting ve İdeasoft bu hizmetleri ücretli hale getirince, müşteriyi geri kazanmak için binlerce takla atması gereken diğer firmalar olacak. Hele 2. yıl fiyatları cüzi seviyede tutarlarsa ki müşterileri kaybetmemek için yaparlar. İşte o zaman bu müşterileri geri kazanmak hiç de kolay olmayacak.

Ucuz İnternet Sitesi

Aslında bu beni çok alaka eden bir durum değil. Ben zaten (şimdilik) e-ticaret sitesi yapmadığım gibi fiyatlarımı da çok düşük seviyede tuttuğum için müşteri konusunda sıkıntı yaşamıyorum. Bir öğrenci olarak kazancım kendime fazlasıyla yetiyor.

Fakat diğer firmalar için böyle değil ve hiçbirinin işine gelmeyecek. Zaten izlenimlerime göre kimsenin de kafası bu işe yatmadı. Bunun için destekleyeceklerini pek sanmıyorum.

Ama kobiler için iyi bir fırsat. Hiçbir masraf harcamadan e-ticaret alanına giriş yapabilir ya da yapmayı deneyebilirler. Tabi bu hazır siteleri kullanması onlar için gene biraz sorun olacak. Bu hazır site yapım araçları ne kadar basit bir kullanım kolaylığına sahip olsalar da, kullanamayan pek çok kişi olacaktır.

Diğer firmalara hedef gösterilen paylardan biri de zaten bu paneli müşterinin kullanmasına yardım etmek ve logoyla diğer teknik bilgi gerektiren alanlarda da onlara hizmet verip bunlardan gelir kazanabilmekti. Fakat ciddi bir yapısı firmalar için bu, aslanın çakala attığı bir kemikten fazlası değil.

Proje pazarın genişlemesi açısından güzel. Yeni adım atılacak topraklar da oldukça büyük fakat kime ne kadar toprak düşeceği konusunda sıkıntılar var. Tabi öyle ve ya böyle bu proje çalışmaya başlayacak. Gazete ve internet reklamları ile pek çok kobiye ulaşılabilecektir. Diğer firmaların destek vermemesi bunu etkilemeyecek. Sadece destek verirlerse istenen hedefe daha yakın bir çizgi tutturulabilecek.

Proje devreye girdiği zaman dahil olmak isteyen kobiler için daha detaylı bir yazıyla nasıl bu ücretsiz websitelerden nasıl yararlanacakları konusunu anlatacağım.

Bedava E-ticaret kampanyası İşinizi İnternete Taşıyın başladı.

Ve 2012 nin ilk Google Engage semineri görüntüleri de hazırlanmış, izleyebilirsiniz.

Share this:

CONVERSATION

1 Harika insan yorum yapmış.:

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.