YENİ NESİL MÜSLÜMAN

Yeni nesil cep telefonları, teknolojik ürünler gibi bir süredir yeni nesil müslümanlar türedi.

Son 10 yıldır bu konuda gerçekten hızlı bir değişim içindeyiz. Kendimi de katarak söylüyorum ki toplumumuzdaki dini yaşayış biçimimiz gitgide değişiyor ve yaşayış biçimlerimize göre dini yorumlamaya başlıyoruz. Tesettür ile başlayan bu değişim, tüm sosyal yaşantımızı kapsadı ve yediklerimize, içtiklerimize kadar işledi.

İşin garip kısmı dini yaşantımızda gitgide bir çözülme, gevşeme, dini eksenden uzaklaşma meydana gelmekteyken İslam'la arasına bir mesafe koyan kesim, toplumun gitgide dindarlaştırıldığından, gitgide bir radikalleşme içine girdiğinden şikayet eder oldu.
Aslında bu durumu açıklamak oldukça basit. Bizim yeni nesil müslümanımız artık kendilerini ötekileştirenler gibi yaşamaya başladı ve kendilerini ötekileştirmeye çalışanların aralarına girdiler. Hep birlikte koyun koyuna yaşıyorlar artık ve bu yüzden, diğer kesim etrafında gevşemiş dindarları görünce, ülkede gitgide bir muhafazakarlaşma olduğunu zannediyor.

Tesettür kavramını tunik-pantalon ve rengarenk cıvıl cıvıl başörtülere indirgeyen yeni nesil müslüman kızlar, alkol kullanmayıp da alkol tüketilen ortamları mesken tutan yeni nesil müslüman delikanlılar kendileri ötekileştirenlerin ortamlarına girmeyi ve onlarla aynı telden çalmayı hobi edinince bizim bu diğer kesim oldukça korktu ve bu korkularını bir süredir ciddi biçimde ifade ediyorlar.

Artık sinemalarda, popüler cafe ve restaurantlarda, bilardo, bowling salonlarında, çeşitli eğlence mekanlarında gezen, eğlenen içen, yiyen, yiyişen yeni nesil müslümanlara sıkça rastlamak mümkün.

Fark kızlarda, bayanlarda daha çok göze batıyor haliyle. Kendi hususi 4x4 otomobillerinde gezinti yapan hanımlar, çekici halleriyle her yerdeler.

Bazıları bunu akp geldikten sonra yeşil sermayenin güçlenmesiyle üst tabakaya çıkan müslümanların etkisi olarak açıklıyor fakat durum böyle değil. Çünkü sadece zenginler değil, gelir seviyesi düşük kesimde de yaşayış şekli değişmiş vaziyette.

Eskiden dindar kesim bu şekilde yaşamayı israf sayarken şimdi sadece Allah'ın kendilerine bahşettiği bir nimet olarak görüyorlar. Eskiden sadece evlerinin büyüklüğü ve geçim sıkıntısı olmaması ile diğerlerinden ayrılan zengin müslümanlar vardı. Şimdi ise her bir iki yılda mobilyalarını değiştirmeleri, yıl aşırı ceptelefonu değiştirmeleri, altlarındaki sürekli değişen arabalar ile ayrılıyorlar. Yani üst tabakaya çıkan bir dindar kesim yok. Sadece üst tabakada dindarlığını değiştiren bir kesim var.

Gelir seviyesi düşük müslümanların tüketim alışkanlıkları ve yeni edindikleri sosyal çevre de zengilerin olanlarınki ile paralel biçimde değişti tabi. Fakat zengin kesimde yozlaşmanın biraz daha fazla olduğu da bariz.

Meydana gelen değişimin özetini ise şu meşhur söz çok iyi açıklıyor : "İnandığı gibi yaşamayanlar, yaşadıkları gibi inanmaya başlarlar"

Share this:

,

CONVERSATION

2 Harika insan yorum yapmış.:

  1. Kesinlikle katılıyorum. Her yönüyle harika bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Özet söz tam yerinde!
    Teşekkürler, güzel yazı...

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.