CERN CERN CERN

MAXWELL DENKLEMLERİ
Az önce kuantum fiziği notlarımla, haftaya perşembe günkü vize sınavıma hazırlanıyordum. Şimdi internette gördüğüm haberde de CERN deneyi düzeneğinde bir arıza çıktığından bahsediyor ve bu deney elimdeki notlarla direkt ilişkili.

Sınav konularına maxwel denklemlerinin işleyişi de dahil. Denklemlerden bir tanesi manyetik alanın diversansının 0'a eşit olması. (şuradaki 2. satırda yer alan denklem) Bu denklemden çıkan en dikkat çeker sonuç doğada tek kutuplu bir mıknatıs bulunmuyor olması. Şimdiye kadar da bulunmamış..
Evrenin başlangıcındaki büyük patlamada tek kutuplu bir mıknatısın olabileceği öne sürülen varsayımlar arasında. Deney sırasında bu patlamanın küçük bir kopyası gerçekleştirilecek ve eğer varsa tek kutuplu bir mıktanıs yani küçük bir karadelik saptanabilecek. Buna göre elimdeki notlarda da bir değişiklik sözkonusu olabilir hani...

Olaya biraz daha ciddi bir açıdan bakarsak, deney büyük gelişmelere gebe. Bazı kimseler deneyi kötülesede elde edilen deneysel sonuçlar, büyük teknolojik atılımların başlangıcını tetikleyecek veriler olabilir.

Share this:

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.