Biz Üniversiteliyiz ...



1-8 eylül üniversitelerde kayıt haftası. Bazı üniversiteler 8 gün boyunca yaparken, bazıları bu zamanı kısa tutabiliyor. Ama çoğunlukta bu şekilde.

Kayıt yaptıracakların hepsi çok heyecanlı, bunu kolayca görebiliyorsunuz. 'BİZ ÜNİVERSİTELİYİZ' havalarında...  Ama dönem başlasın sadece hava olduklarını görecekler :)

Yeni üniversiteliler, heyecanla belgeleri teslim edip 'üniverisite' öğrenci kimliği almanın ahkamıyla dolaşmaya başladılar.Pek çok kişi, tanımadığı şehirlere giderek kayıtlarını gerçekleştirmek zorunda kalıyor. Bu yüzden giderken evraklarının tam ve 'doğru' olduğuna dikkat etmeli.

Kayıt haftasında bende Edirne'deyim. Birkaç tanıdık var, bizim üniye kayıt olacak olan, yardım istediler, ediyoruz. Onlara yardım ederken, kayıt alanında başkalarıda yardım istiyor. Kimi hiçbir şey bilmiyor, kiminin belgeleri eksik...

En büyük problemde kalacak yer problemi. Trakya üniye bu yıl 6823 öğrenci kayıt olmaya hak kazandı. Ve selimiye öğrenci yurdunda yeterince yer yok. Olsa bile, kimse devlet yurdunda kalmak istemiyor. Gerek ortamın bozuk oluşu, gerek yurdun kalitesizliğinden dolayı. Zaten bildiğim kadarı ile elektrik prizi bile yok yurdun. Banyolarda duş bölümlerinde kapı değil perde var ve bir çok eksiklik.

Bu arada Ramazan Ayı olduğuna bakılmaksızın ortalık yerde döner ve köfte tezgahları kurulmuş yiyecek içecek satışı aşırı dikkat çekilecek şekilde yapılıyor. Tamam tutmayanlar yesin içsin. Oruçlu biri olarak gerçekten canım da hiç çekmiyor ama direk kayıt yerinin önüne, ekleme alanında yer verilmesi oruç tutanlara saygısızlık. Biz böyle değildik!!

Kayıt olan öğrencilere geçen yıl sırt çantası ve şapka hediye edilmişti, bu yıl küçük askılı çanta ve kalem-anahtarlık-rozet seti veriliyor.

Girişte önce yatırılan haracın makbuzu işaretlendikten sonra hediyeler veriliyor. Bende yaz okulu haracının makbuzunu kaptığım gibi götürdüm hediyeleri aldım :D (O kadar para veriyorum. Hakkımdır.)

Ve bir de alınan haraçlara eklenen ek haraçlarda var tabi. Üniversite haraçlarına ek olarak birde, fakültelerin ekledikleri ek haraçlar var.

Normal haraç Fen - Edebiyatta, 2 dönem toplamı 268 lira. Bu iki taksitte dönem başlarına ödeniyor. Fakat fakülteninde kırtasiye masrafı dedikleri ücretle, 134 lira olması gereken ilk taksit 206,7 lira olarak tahsil ediliyor. Bu da yetmezmiş gibi dönem içinde arz edilen öğrenci belgeleri için belge başına 1 ytl zorunlu bağış yaptırılıyor.

Dersler 22 Eylül'de başlayacak, derslerin ilk haftasından sonra 1 hafta bayram tatili olacağından üst sınıfların çoğu benim gibi ilk hafta derslere girmeyecektir. Bu da eğitim için pek iyi bir başlangıç olmayacak maalesef...

Share this:

CONVERSATION

1 Harika insan yorum yapmış.:

  1. Evet fakülteler kırtasiye masrafı adı altında fazladan para alıyor.
    Sanki devlet onuda karşılamıyormuş gibi.
    Paraları ordan burdan cebe indiriyorlar sonrada açığı kapatmak için gene öğrenciyi soyuyorlar.

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.