Madımak ile Yüzleşmek


Madımak olayı 24 yıl önce gerçekleşti ve biz siyasi tartışmalardan dolayı hala toplum içinde üzerinde ortak üzüntü duyabildiğimiz bir olay olarak olarak geride bırakamadık.

Geçen bu 24 yıllık süreçte madımak yargılamaları bitti, 33 kişi idam cezası aldı; idam cezası artık olmadığı için de bu müebbet hapse çevrildi. Madımak Oteli devlet tarafından kamusallaştırıldı, kültür merkezine çevrildi.

Muhafazakarların Madımak ile Yüzleşmesi

Şükür ki hiçbir muhafazakar partinin Madımak felaketini gerçekleştirenleri savunma gibi bir aymazlığı, garabeti yok.

Fakat bunu savunmamak değil olay, böyle bir vahşeti elbette ki savunamazsın. Fakat ortada insani büyük bir trajedi yaşanmışken üzerindeki yükü atmak için bu olayı savunmamak yetmez. Bunu lanetlememiz, bu acıyı yaşayanlara bu konudaki samimiyetimizi yansıtmamız gerekir.

Örneğin bugün başbakan çıkıp ölenler için Allah'tan rahmet diliyor, ki doğru da yapıyor. Fakat bu konuda hala samimiyetimizi oradan ölenlerin yakınlarına ya da ölenleri sahiplenenlere aktaramıyoruz. Başbakanın bu açıklaması da içten gelen bir açıklamadan ziyade zorunlulukla yapılmış bir başsağlığı şeklinde algı var, ölenleri sahiplenenlerin gözünde.


Madımak olaylarına dair muhafazakarların üzüntüsünün samimi bulunmamasının sebebi de olayın yaşandığı dönemdeki devlet yöneticileri başta olmak üzere değişik dönemlerde siyasilerin "madımak olayın ne kadar trajik ve yanlış olduğunu vurgulamaları" yerine, "tahrik de vardı" şeklinde açıklamalar yaparak "insan yakma, cinayet işleme" suçlarına savunma yapar gibi bir tutum sergilemeleridir.

Hal böyle olunca, siz tahrik de vardı şeklinde suçlunun yapması gereken savunma cümlelerini kullanınca ölenleri değil suçu sahiplenmiş gibi oluyorsunuz. Suçun savunmasını dolayısı ile suçu hiç haketmediği halde dindar insanların üzerine çekmiş oluyorsunuz.


Madımak olayındaki samimiyetin yansıtılması için artık (gerçekten ağır tahrik vs olmuş olsa bile) buna hiç değinmeden, suça haklılık payı aramadan olayı lanetlemektir.
Bu kadar yargılama olmuş, failler müebbet cezası almış (ölen 33 kişiye karşılık 33 suçlu gibi ilginç bir denkleşme!!!) ama halen samimiyet belli edeceğiz diye düşünenler olabilir. Aradan geçen uzun yıllarca meselenin politik kavgalarda malzemeye dönüşmesi durumu zorlaştırsa da imkansız değil.

Çözüm Basit!

 Madımak Oteli için kamusallaştırma da yapılmış haldeyken, buranın bir müzeye dönüştürülmesi ya da özel bir anıt odası ayrılması ve beraberinde muhafazakar kesimin lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın net bir dille olayı kınaması bu olayın toplumun tüm kesimi tarafından geride bırakılmasını giden büyük ve önemli bir adım olacaktır. Sonrasında muhafazakar çevreden siyasiler, gazeteciler de artık Madımak'la ilgili konuşurken "ama"lı bir biçimde konuşmayı tercih etmeyeceklerdir.

Madımak Suçlusu Dindar İnsanlar Mı?

Bu tür din adına "masum insanları" öldürme suçları, her dinde hatta dinsizlikte; ateist toplumlarda bile gördüğümüz failleri çoğul olan, toplu cinayet olayları. Benzerleri yahudi ve hristiyan toplumlarda yüzyıllarca yaptı, müslüman toplumlarda da oldu, hala da oluyor. ISIS ortada, yakında zamanda Afrikadaki hristiyan kabileleri, budist toplumların hatta çinde ateist toplumların yaptıklarına da haberlerden şahit olduk. Bu olaylara genel olarak bakıldığında aslında temel sebebin eğitimsizliğin cehaletin olduğunu "açıkça" görebilir.

Dindarlar Değil Cahiller Öldürür!

Olay sonrası Aziz Nesin açıklamasında örnek verebileceğim önemli bir kısım var:
"Bunlar müslüman? Neyin müslümanı? Hiçbir dinde böyle bir olay yoktur!" 
Aziz Nesin'nin bu cümleleri bile aslında olaya doğru bakabilmemiz için bir bakış açısı gösteriyor.

Her ne kadar insanların dini duyguları kullanılarak gerçekleştirilen bir cinayet de olsa; oradaki cinayeti gerçekleştiren şey katillerin "dindarlığı" değil "cahilliği"dir. Belki orada yangını çıkartan birkaç kişi fakat otelin etrafında bağırıp çağırıp buna alet olan yüzlerce kişinin de bunda payı var. Bunların asıl ortak noktaları da dindar olmaları değil, cahil yobaz bir kafaya sahip olmalarıdır.



Madımak Politika Malzemesi Olmamalı

Madımak üzerinde genel bir yas tutamamamızın önemli sebeplerinden biri de sol kesimin politik tartışmalarda "Madımak Olayını" kaliteli bir malzeme olarak görmesi ve kullanmasıdır. Sol kesimin Madımak üzerinden yaptığı saldırılara sağ kesimin hatalı şekilde savunma yapması da bu olayı muhafazakarların üzerine yıkmakta ve ortak olayı toplum olarak geride bırakabilmemizin önüne geçmektedir.

Bütün Bu Yazıyı 3 Maddeye İndirgersek:

  1. Madımak olayı muhafazakar siyasetçiler tarafından amasız ve suça haklılık payı aramadan samimiyetle kınamaları bunu seçmenlerine de yansıtmaları gereklidir.
  2. Madımak Oteli kamusallaştırılarak zaten önemli bir adım atılmışken, müzeye de çevrilerek samimiyet somutsallaştırılmalı ve alevi kesimdeki önemli bir beklenti de karşılanmalı.
  3. Sol siyasetin başındaki politikacılar başta olmak üzere sol ideoloji mensupları alakalı alakasız bir çok tartışmada Madımakta vefat eden kişileri tartışma malzemesi yapmak gibi ucuz ve adi bir yönteme başvurmamalıdır.
Toplum olarak daha huzurlu günlere ulaşabilmemiz umuduyla....

Share this:

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.