Sosyal Medya Uzmanı İş İlanları

Sosyal medya uzmanı iş ilanları
6 aydır çalışmakta olduğum Mita Group ve appssolut İstanbul ofisleri kapanınca yeniden iş aramaya başladım. Son bir ayda kimi kurumsal kimi ufak 15-20 kadar farklı firma ile görüştüm. Sanırım bir hafta içinde filan bir yerle el sıkışmış olurum diye düşünüyorum.

İş ararken birbiriyle ilişkili ama değişik pozisyonlar için görüşmeler yaptım; Adwords uzmanı, dijital-sosyal medya uzmanı, hesap yöneticisi, proje yöneticisi, dijital medya planlama, SEO uzmanı gibi... Sektörleri de hizmet, tekstil, sağlık, gayrimenkul, finans, medya gibi farklı alanlarda olan firmalar. Sabah estetikçiyle görüşürken öğleden sonra gayrimenkul firmasıyla görüştüm. Hepsinin sektörü farklı, pozisyonu farklı ama cevaplanması gereken soruları aynı: Kimi işe almalıyız? Doğru kişi kim?

Dijital medya sektöründe böyle bir sorun var. Hangi pozisyon olursa olsun doğru kişiyi bulmak kolay değil. Çünkü bu sektörde diploma yok, sertifikalar var ama onlar da hikaye, deneyimli eleman bulmak daha zor ve her deneyim aslında ihtiyacınız olan deneyim değil. Ve en önemlisi de doğru çalışanı bulabilmek için önce dijital medya hakkında bilginiz olmalı.

Sosyal medya iş ilanları
Doğru elemanı bulmak için firmalar ilk yanlışı iş ilanlarında yapıyorlar. İlanlarda aranılan nitelikler ve iş tanımları firmaların ihtiyaçlarıyla alakalı olmayabiliyor. Kariyer sitelerinde gördükleri her özelliği ekliyorlar, bazı ilanlar var ki zannedersiniz NASA uzaya göndereceği astronotlar için ilan vermişler...

Sosyal medya uzmanı ne iş yapar?
Bunu merak eden çok kişi var halk arasında ve ben bunu normal karşılıyorum ama işveren olan kişinin alacağı sosyal medyacının ne iş yapacağını(neye ihtiyacı olduğunu) bilmesi gerekir. Pek çok işveren sosyal medya uzmanlarını aynı zamanda IT uzmanı, grafik tasarımcı, web tasarımcısı, yazılımcı, vb.. gibiymiş şeklinde farklı işler de bekliyorlar.(Bu sorunun cevabını başka bir yazıda çalıştığı firma tipine ve pozisyonuna göre uzun uzun cevaplandıracağım.)

İş ilanları ve Klout Puanı
Bir sosyal medyacıya Klout dediğinizde size sayfa sayfa döktürür; şöyle iyidir, böyle önemlidir ve işe alırken incelenecek kriterdir, bilmem kaç yaşındaki bir deneyimli eleman yönetici sırf Klout puanı nedeniyle işi çaylak birine kaptırmıştır vesaire.. Ben şimdiye kadar 1 firma gördüm iş ilanında Klout puanı arayan ve büyük ihtimal o da dikkate alacağından değil... Klout puanı Türkiye'de geçmiyor, geçmesin de zaten...

İş görüşmelerinde sorulan sorular
İş görüşmelerinde sorulan klasik soruların yanında kişinin işi bilip bilmediğine dair teknik sorular da sormak gerekir elbette ama soru sormak için bile öncelikle iş hakkında belli bir bilgi birikimi gereklidir. O yüzden insan kaynakları uzmanlarından rica ediyorum 7 dilden az bilen soru sormansın :)

Sonuç olarak:
Bir firma sahibi/yöneticisi iseniz, bir sosyal medyacıya ve ya adwords uzmanı, seo uzmanı gibi bir elemana ihtiyacınız olduğunda eğer konuya hakim değilseniz iş görüşmesini yapması için konuya hakim birini bulun. Mümkünse sektörün içinden, işi gerçekten iyi bildiğine inandığınız biri olsun çünkü insan kaynakları uzmanları bile bu konuda aciz kalıyor...

Share this:

,

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.