SEO Sahtekarları

İnternet artık birçok firmanın pazar olarak gördüğü reklam ve pazarlama faaliyetlerini kaydırdığı bir mecra. Bu mecrada arz edilen ürün ve hizmetlerin bir talep oluşturabilmesi için ise öncelikle görünür olması gerekiyor. Görünür olmanın ise iki yolu var: Reklam ve SEO


İnternette yapacağınız reklam ve SEO satın almalarda ise yanlış yatırım yapma seçenekleriniz oldukça fazla. Bu yüzden doğru reklam ve SEO yatırımları için öncelikle ciddi bir araştırma yapmanız ve konu hakkında genel bir bilgi edinmeniz gerekir. Bu hem medya satın almalarda hem sosyal medya yatırımlarında hem de SEO konusunda böyle. 

SEO hacklink hack link hırsızlığı

SEO Sahtekarları

SEO uzmanıyım diyenlerin aslında bir çoğu genel SEO bilgisine sahip olmanın ötesine geçememiş kişiler ama benim bahsettiğim kişiler bunlar değil. Kendini SEO uzmanı/ustası/eğitmeni/hocası etiketleriyle sunduktan sonra çeşitli illegal yöntemler kullanarak yukarı çıkardıkları siteleri referans göstererek kendince bir çevre oluşturabilmiş kişiler var. Bunlar gerçekten SEO bilgisine/deneyimine sahip kişiler de olabilir ama yaptıkları iş SEO değil, hırsızlık ve dolandırıcılık.

İş arama sürecindeyken görüştüğüm bir ilaçlama firmasında 6 tane SEO uzmanı(!) çalışıyor ve hala da eleman arıyordu. SEO değil de asıl olarak sosyal medya üzerine çalışmak istediğim (aynı zamanda orada çalışmamın yüksek ihtimalle diğer 6 SEO uzmanının(!) canını sıkacağı için ) için orayı tercih etmedim. (Geçen Çarşamba günü itibariyle de 11digital'de Social Media Manager pozisyonunda çalışıyorum.)Ama merak ettim haliyle 6 kişi çalıştırıp da sandboxa düşürülen prestijli bir site ve üzerine çalışılan birçok sitenin yanında ilk sayfayı kimler kapmıştı.

İlk sıralardaki sitelerden biri dikkatimi çekti ve birkaç dakikalık bir araştırma sonucu bazı yüksek pagerankli sitelerin hacklenerek içine linklerini yerleştirdiğini gördüm. Yapan kişinin sitesine baktım, kendisi SEO eğitmeni olarak sunmuş ve birkaç referans eklemiş. Sitelerin hepsi de hacklink ile yüksek pagerankli sitelerden link çalarak yukarı çıkarılmış siteler. Aynı zaman da rakip sitelere de 'sex' gibi kelimelerden link verdirerek sıramalarının düşürülmesi için çalışılmış.

Biraz daha araştırma yapınca ise tanıdığım bazı kişilerin iyi SEOcudur dediği bazı kişilerin de aynı sitelerden hack yaparak link çalmış olduklarını bile gördüm.. Ben daha çok yerel bazda ve esnaf/kobi büyüklüğünde firmalara SEO hizmeti verdiğim için çok ciddi rakiplerim olmuyor ve bu tarzda hilelerle çok karşılaşmıyorum. Ama kelimelerin önemi ve rakipler arttıkça hile ve illegal yapılan işler oldukça çoğalıyor.

Şimdi iki tavsiyem olacak
1)SEO çalışması yapmış olun olmayın önemli kelimelerde üst sırada olan bir siteniz varsa dönem dönem hangi sitelerden link aldığınıza dikkat edin, çünkü siteniz saldırıya uğrayabilir.
2)SEO için hizmet alacağınız kişi ve firmaların referanslarına sadece Google'da kaçıncı sırada diye bakmayın. Site için kendiniz ufak bir SEO analizi yapın.

Share this:

CONVERSATION

6 Harika insan yorum yapmış.:

  1. Açıkçası seo konusu biraz enteresan bir konu. Ben kendi sitem olan www.muhammedfurkanaydin.com da öğrendim seo yu. Wordpress te aslında çok basit . bir kaç tane seo eklentisi var. gerçekten çok işe yarayan. Ama gerçekten de size hak veriyorum seo uzmanıyım deyip te milleti dolandıran kişilerin sayısı hiç de az değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet genel SEO kuralları basittir. Tek sayfaya sığacak kadar kuralı içerir ki biz onu yapıp yayınladık ;)
      Hele ki Wordpress'te yoast gibi basitçe kurabileceğiniz bir eklentiyle önemli bir kısmını halledersiniz.
      Böyle bir tanım yok ama buna statik SEO diyebiliriz. Fakat büyük siteler ve ciddi bir trafik için dinamik kendini yenileyen ve sürekli ilgilenilmesi gereken bir SEO çalışması gerekir.
      Tabi bir firmanın SEO işiyle kendi uğraşamayacağını, aynı zamanda da önemli bir gelir kapısı olduğunu düşünürsek buna yatırım yapmaları son derece önemli...
      SEO yapıyorum diyerek firmaları sömüren de çok ama benim dikkat çekmek istediğim illegal yöntemlerle emek hırsızlığı yapanlar...

      Sil
  2. İstanbul'da adam gibi su tesisatçısı ile sonunda karşılaştım.
    http://istanbulsutesisatcisi.blogsp ot.co m.tr/

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkürler.

    http.//www.yapboz.org benim sitem.

    YanıtlaSil
  4. yararlı bir paylaşım olmuş. Elinize sağlık

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.