Askerlikte Baskı ve Karşılaşılan Sorunlar

Askerlik, kışla kolay kolay sosyaleşemeyeceğiniz en sosyal ortamlardan biridir. Normalde son derece renkli ve keyifli günlerin geçebileceği bu ortam disiplini yani düzeni sağlaması gereken kurallar ve emir komuta sisteminin çarpık uygulanmasından dolayı intiharların son derece fazla yaşandığı sorunlu bir yer olup çıkmıştır.

En temel sorun baskıdır. Üzerinize büyük bir baskı uygulanır ki emir ve komutlara ve siz gelene kadar süregelmiş olan sisteme asla karşı gelemeyin. Kurallar yanlış, etik dışı ve yahut yaşam tarzınıza,   inanışınıza aykırı olsa bile koşulsuz(!) uymanız istenir. Uymadığınızda ya da sorguladığınızda üzerinideki baskı arttırılır.

Problem olan kurallar genel olarak yazılı emirlere aykırı olarak rütbeli ve rütbesiz askerlerin kendi keyifleri doğrultusunda zaman içinde koydukları ve yeni gelenlere kabul ettirilmiş gayri nizami kurallardır. Bu kurallar ironik bir şekilde yazılı emirlere aykırı olmakla birlikte gene gücünü bu yazılı kurallardan alır.

Devrecilik

Önceden gelenlerin sonraki gelenlerden rütbece bir farkı varmış gibi belli ayrıcalıklara sahip olduğu, yapılan ortak işlerde iş yükünün büyük bir kısmının yeni gelenlere yıkıldığı ve çeşitli karşı karşıya kalma durumlarında yeni gelenlere uygulanan negatif ayrımcılıktır. Bu ayrımcılık çoğunlukla askerliğini uzun dönem yapanlar arasında kabul görürken bu baskının en çok ezdiği kişiler de gene hep uzun dönem askerler olagelmiştir.

Mutlak İtaat

Askerlikte mutlak itaat şarttır, kağıt üzerinde "Hizmete ilişkin" şartı yer alsa da hiçbir emire karşı sorgulama ya da itiraz hakkınız yoktur. Aksi durumlarda bu size kötü muamele olarak geri dönme ihtimali yüksektir.

Askerler Haksızlık Durumlarında Neler Yapabilir?

Er ve erbaşlar gördükleri kötü muamele karşısında askeri mahkemeye gitme hakları vardır fakat askeri mahkemelerde üst rütbelilerin pozitif ayrımcılığa sahip olunduğu şimdiye kadar çeşitli davalarda vuku bulmuştur. Çok ciddi problemler olmadıkça bu seçenek sorunun daha ciddi bir hale gelmesine sebep olabilir.

Bunun için dava açma yerine daha üst rütbeli komutanlara durumunuzu arzetmekle kısa yoldan çözüme gidebilmeniz de mümkündür. Fakat bu başvuracağınız komutanların sağduyulu kişiler olduğundan da emin olmalısınız. Ya da "Alo mehmetçik hattı" üzerinden de şikayet ve her türlü probleminizi paylaşabilsiniz.

Alo Mehmetcik Hattı Telefon Numarası

Son zamanlarda demokratikleşme adına büyük bir değişim yaşayan TSK yüksek seviyelerde olan intihar vakalarını azaltmak için Alo Mehmetcik hattını kurmuştur ve bu hattı arayan askerler sadece askeriye ile ilgili olan sorunlarını değil her türlü şahsi sorununu da paylaşabilmektedirler.

Alo Mehmetcik hattına ulaşabilmek için il komutanlıklarını arayarak oradan bağlanabilirsiniz. Örneğin Aydın'da jandarma olarak görev yapıyorsanız Aydın İl Jandarmayı arayarak operatöre Alo Mehmetcik hattına bağlanmak istediğinizi belirtebilirsiniz.

Share this:

,

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.