ÖZGÜRÜĞÜNE SAHİP ÇIK

#ozgurlugunesahipcik hashtagi bugün Twitter'da tt oldu. Sebebi ise Efes Pilsen'in Eyup Sultan Camii yakınında yaptığı bira festivalinde alkol satışına izin verilmemesi. (Yasaklama kararı yok, bu tarz etkinliklerde alkol satışı için izin gerekiyor sadece)

Bu polemik aslında bugün değil, bir hafta önce başladı.  Eyüp Sultan'da bira festivali yapılmasına tepki gösteren pek çok kişi gene sosyal medyada sesini duyurarak buna karşı çıktı ve bunda da başarılı oldu. Tabi aslında bundan öncesi de var. Aynı etkinlik geçen yıl da aldığı tepkilere rağmen gerçekleştirilmişti.

Özgürlüğüne Sahip Çık

Twitter üzerinde bu alınan bu karara  #ozgurlugunesahipcik etiketi ile tepki gösterilirken bira festivalinin anadil ve başörtüsü gibi yaşanmış sorunlarla aynı çizgide olduğu vurgulanıyor ve dindar kesimden ve anadil hakkı isteyen kürt milliyetçisi kesimden de destek bekliyorlar.

Bu desteği bekliyorlar ama hangi hakla bekliyorlar işte ben onu anlamış değilim. Başörtüsü yasağı varken siz neredeydiniz ? Kürtçe eğitim tartışmalarında neredeydiniz ? Özgürlük herkese lazımdı da başörtülülere, kürtlere değil miydi? O zaman neredeydi bu özgürlük söylemleriniz? Yoksa fazla alkol alıp sızmıştınız da kafanız mı iyiydi... Çünkü biz o zaman sizin sesinizi hiç duymadık.

Bundan iki gün sonra bir anadil tartışması olsa % 90 nız bu attığınız tweetleri yutup, "hayır efendim, burası türkiye olur mu hiç öyle şey" diyeceksiniz, dediniz ! Başörtüsü tartışmalarında da ne dediğinizi gayet iyi biliyorsunuz değil mi? Alkol hafızayı zayıflatır ama gene de zorlarsanız hatırlarsınız. Türban, sıkmabaş, irtica, gerici, yobaz ... Biz bunları çok duyduk...

Tüm bunları bir kenara koyarsak, yasalarla belirlenen 21 yaş üzeri herkesin alkollü içecek satın alabilmesine izin verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu alkol satışınına izin verilmemesi olayının anayasa kısmına bakarsak :

Anasaya Madde 58:
Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır.
Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.

Ve geçen yıl çıkan yasa ile de festivallerde alkol satışı
"...alkollü içki sektörünün faaliyetlerine yönelik fuar, festival, şenlik gibi geçici etkinliklerde açık ya da perakende alkollü içki satışı ve sunumu, Kurum’dan izin veren bir yazı alınması koşuluyla mümkündür." şeklinde bir izne bağlandı.

Kısacası festivalde alkollü içki içmek isteyenlere direkt bir yasak yok sadece bu etkinlik için firmanın içki satma izni/ruhsatı yok. Yani yukarıdaki resimde görüldüğü gibi festival alanına stand kurup içki satışı için izin verilmedi. İsteyenler festivale gelirken alkollü içkisini alıp, festivale katılabilir.

Share this:

,

CONVERSATION

1 Harika insan yorum yapmış.:

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.