KOMŞULUK ÜZERİNDEN TİCARET YAPMAK

İnsanlar ticaret yaparken, akrabaları ve tanıdıkları diğerlerine tercih ederler. Son derecede normaldir. Sonuçta ticaretle karşılıklı fayda görülecektir ve o faydayı yakınları için istemesi hiç de anormal değildir.

Bunun haricinde birde komuşuluk-akrabalık-hemşehrilik üzerinden ticaret yapmak var ki ben bundan nefret ediyorum. Bu şekilde ticarette komşu-tanıdık... herhangi bir yakın mağdur edilir ve mağdur olan taraf bu durumdan yakındığı zaman ise 'şurada komşuyuz-akrabayız-bilmemneyiz' ayaklarına yatılır.

Birkaç ay önce bakkalda, bir müşteriye veresiyeyi kestim. Nedeni ise yaptığı alışverişin bana hiçbir fayda sağlamaması. Kadın normal alışverişini marketten yapar.

Ki ben bakkallık yapmama rağmen markete gidenlere ya da marketlere herhangi bir garezim ya da kinim yoktur. Bakkal-market arasındaki problem, bir miktar haksız rekabetin dışında hiçbir işten anlamayan ve elinde sermaye bulunan kişilerin bakkal-market açması ve piyasayı gereksiz yere gerip sonra da batmalarıdır.

Konuya dönersek, kadın alışverişini marketten yapar ve gelir benden veresiye hesap açmamı ister, benden aldığı ürünlerinde tamamına yakını sigara-ekmek ikilisidir. Bu durumda doğal olarak ben bu ticarette çok az bir kar için büyük para bağlamış oluyorum. İşime gelmediği için bundan sonra veresiye veremeyeceğimi, müşteriyi kırmayacak şekilde ifade ettim.

Ama kadın biraz çirkef çıktı. Başladı 'Şurada komşuyuz, sen beni nasıl idare etmezsin. Böyle komşuluk mu olur? Alışveriş etmem. ' ayaklarına.

Bu yüzsüzlük karşısında gına geldi tabi ama gene esnaf olduğumuzdan dolayı ses yükseltmeden, kibarca, marketten alışveriş yaptığı zamanlarda başka bir yerde ikamet etmediğini söyledim ve ekledim:
Gelirsen kapımız açık. (Bu söz aslında gelmezsen si..tir git demektir, anlayana...)

Share this:

,

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.