İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULU ve KARŞITLARI

İstiklal Şavaşı'nın yeni başladığı dönemde, kuva-i milliye ruhunu yansıtacak, bir marşa ihtiyaç vardı. Bu sebeple 1921'de güfte yarışması düzenlenir.

Mehmet Akif Ersoy bugünkü İstiklal Marşı'mızı yazar ama yarışmada para ödülü olması sebebi ile katılmak istemez ve Hamdullah Suphi'nin ricası ve ısrarı ile yarışmaya katılır.

Ve diğer güftelerden çok açık bir üstünlüğü olduğu kesindir. Genede bazı itirazlar olmuştur ve buna rağmen çoğunluğun oyuyla 12 Mart 1921'de kabul edilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy yarışmadan kazandığı parayı almamış, hazineye iade etmiştir.

1924'te Ali Rıfat Çağatay ve daha sonra 1930'da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestra'sının şefi Osman Zeki Üngör'ün önceden (1922) bestelediği bugünde kullanılmakta olan beste ile söylenmeye başlanmıştır.


İstiklal Marşı'mız sadece milli değil, İslami yönüde yüksek olan bir marştır. Bunun için bazı çevreler tarafından hala yadırganmaktadır. Marşta olan İslam'ı çağrıştıran ve öven mısralar bazı katı laikçi kesimleri rahatsız etmektedir.


Geçen yıl şubat ayında cumhuriyet gazetesindeki yazısında emekli tümgeneral Doğu Silahçıoğlu, Mehmet Akif'in Hakk, ezan gibi dini terimlerin, ustalıkla araya yerleştirdiğini ve bundan duyduğu rahatsızlığı belirten bir yazı yazdı. Ki Doğu Silahçıoğlu 28 Şubat sürecindeki icraatlarından tanıdık bir isim.

İlgili Yazı Linkleri:


Share this:

, , , ,

CONVERSATION

3 Harika insan yorum yapmış.:

  1. acaba bu millette iman olmasa, şu an Türkiye Türkiye olabilir miydi?.. Çanakkale geçilmez miydi o zaman acaba..
    çatlasınlar, şişsinler, hatta patlasınlar..

    YanıtlaSil
  2. @bir dost Haklısın kardeşim

    YanıtlaSil
  3. dostt =) müthişsin herzaman ki gibi..
    gecenlerde gazeteodtulu diye bi sitede gördüm genç bi köşe yazarı ( yazmasa daha iyi ama!)
    hakkıdır Hakk'a tapan milletimin istiklal dizesinden rahatsız olmus. neymiş insanlara inanmama hakkı tanınmıyormuş.
    inanmıcaksan inanma demek gecti içimden. sonra o dize olmasa sen olmazdın burda dicektim. dedim de nitekim. neyse üstad'ın kalemine sağlık.

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.