İKİ SALLA BİR BAĞLA


Bayrama bayram namazı ile başlanır, bizde öyle yaptık dün. Kapıya en yakın safta durup, bitince acilen dükkanı açmaya gittim, babam gelince kurban kesmeye gidilcek. Yarım saat sonra gidilecek.


Kim gidecek?


Tabi iş bana kaldı. Ortaklardan biri Bağcılar'da oturuyordu. Kurbanlığıda bizim ordan, goptan alıp Yüzyıl'a götürmüş. ( Haber alınca tepem atmıştı.)


Sabahın 9 unda elimde kovalar tramvaydayım. Allah'tan tenha. Benim gibi birkaç amele kılıklı da ellerinde kovalar filan, onlarda gidiyor kurban kesmeye bir yerlere. Sağmalcılarda indim, ordan dayımı ve yardım edecek bir iki akrabayı kapıp taksiye atladım. Doğru yüzyıla...
Neyse geldik olay mahaline, hayvana baktım besili birşey... (Ben daha önce görmemiştim.) Ayaklarına ipi geçirdik, çöktürmek için çektik. Hayvan çöktü ama, Oh my Good ! hayvanın ön ayakları serbest kaldı. Kalkmasına fırsat vermeden üzerine kapandım, diğerleride kapanınca hayvan kalkamadı, acilen bağladık ayaklarını ve tv ye çıkmaktan kurtulduk. (Zaten Patronun tv binaları yakın oraya, ve bayramı karalamak için olay arıyolar, kısmetlerini ayağına götürmedik. Düşününsene kanal d nin binasına dana kaçtığını...)
Tekbir falan getirirken hayvana acıyordum ama boynuna geçirdiğimiz ilk bıçak darbesinden sonra içimdeki katil harekete geçti, çırpınan hayvanın üzerine var gücümle kapaklandım.
Pek çok kişi zor olan kısmın hayvanı indirmek ve kesip derisini yüzmek olduğunu söyler ama. Bu ikinci deneyimim itibari ile söyleyebilirim ki, bu basit kısmı ve maximum 15 - 20 dk sürüyor.
Asıl kısım safra, işkembe çıkartılması ve en zor kısmı kemikleri etten ayırma, parçalama ve ortaklar arasında bölüştürme.
Neyse ki hepimiz akraba idik ve fevri davranan yoktu aramızda problem çıkmadan hallettik.
Allah'a şükürler olsun, bir kurban kesme işinide elimize yüzümüze bulaştırmadan, bir tarafımızı kesmeden, danayı kaçırıp köşe bucak kovalamadan halletmiş olduk.
Genelde bayramın son gününde gezip tozarım, bu seferde öle olacak anlaşılan. Dükkanda geçiyor vaktimiz. Mahallenin çocukları bayramın her yeni günü tekrar tekrar bayramlaşmak için geliyor, uyanık veletler...
Ve bir bayram daha tatlı bir telaşla bitiyor, tükeniyor...
daha nice HAYIRLI BAYRAMLARA !....

Share this:

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.