Üniver-Lise Mezunları

Önümüzdeki yıl üniversitelerde öğrenci kontenjanları %25 arttırılıyor. Galiba geçen yılda azda olsa, bir miktar arttırılmıştı.

Peki artıyorda ne olacak ? Üniversiteli sayısı artacak. E sonra... ?
Sonrası yok. Tamam bazı bölümler var ki sayı arttırılmalı. Mesela sağlık alanında çok fazla, elemana ihtiyaç var doktorundan tutunda protezcisine kadar. Peki ya diğer bölümler. Onlarda açık var mı?

Fen-edebiyat fakültesi mezunları alanında iş bulamıyor.
Özellikle fen-edebiyat fakültelerinden mezun olanların iş olanağı çok az. Adam liseyi bitiriyor, 18 yaşında sonra üniversite bitti (ilk yılda kazanıp artılamazsa) 22, adam 22 yaşına gelmiş fakat elinde mesleği yok. Diploması var, ama işi yok.
Tamam üniversite mezunlarının artması, yerinde saymaktan kat kat daha iyi. %10 vasıfsız işsiz olacağına, %10 vasıflı işsiz olsun daha makbul, ama genel olarak bakıldığında pek fark yok gibi. Madem kontenjanlar artacak, gerekli alanlarda arttırılsın. O bölümlere daha fazla yatırım yapılsın.
Meslek liselerinin mezunları katsayı sistemi ile uzmanlaşması imkansızlaştırılıyor.
Ve en önemlisi, meslek liselerinin önü artık açılsın. Elektrik bölümünü bitiren adamın elektrik mühendisi olması neredeyse imkansız hale getiriliyor. Günümüzde meslek liseleri, tembel öğrencilerin gönderildiği bir okul olarak görülüyor. Başarılı öğrenciler geleceği yok diye bu okulları tercih etmiyor. Ve mesleğe en az 3 yıl geç başlıyor. Meslekte uzmanlaşma sözkonusu olmuyor.
Artık meslek liselerinin sayısı artırılmalı, Düz liseler periyodik olarak azaltılıp meslek lisesine çevrilmeli ya da kapatılmalı. 18 yaşına gelmiş adamın artık hangi alanda çalışacağı belli olmalı.

İşsizler iş yok derken, işverenler aradıkları vasıflarda işçi bulamamaktan şikayetçi.
İşverenler ise işçi bulamamaktan şikayetçi. İşi bilen adama ihtiyaçları var. Fakat mevcut eğitim sistemi yüzünden, aradıkları 'vasıflı işçi' yok.

AB ülkelerinde mesleki eğitim sistemi hakim
Avrupa birliği ülkelerinde düz lise diye birşey yok. Liseye başlayan öğrenci hangi alanda çalışacağına karar vermiş oluyor. Üniversite bittiğinde ise belli bir alanda çalışabilecek vasıflara sahip oluyor.

Share this:

CONVERSATION

1 Harika insan yorum yapmış.:

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.