Kişisel Blog Oluşturma

Yılmaz Barış Kişisel Blog
Ben 2006 yılında ilk kez blog yazmaya başladığımda bloglar şimdikinin 10 da biri kadar popüler değildi ama çok hızlı yaygınlaşıyordu. Blogcu ve azbuz türkçe olması sebebi ile en çok kullanılan ve kişisel blog yazarları arasındaki iletişimin en kuvvetli olduğu mecralardı. Fakat "profesyonel blogger" kavramını daha fazla duymaya başladıkça blogger (blogspot) ve wordpress daha çok tercih edilir olmuştu. Kumanda paneli türkçe olduktan sonra ise blogger diğer blog sistemlerini geride bıraktı.

Ücretsiz Blog Hizmeti Veren Siteler

Aslında zaten yıllardır ücretsiz veriliyor bu hizmet. Google Blogger'i satın almadan önce ücretliydi, satın aldıktan sonra ücretsiz hale geldi ve sonrasında hizmete açılan bütün blog servisleri de ücretsiz olarak hizmet vermekte. En çok kullanılan birkaç tanesini sıralarsak.

Blogger (Blogspot) : Kolay kullanım ve son derece esnek bir sistem olması nedeniyle benim tavsiyem Blogger'dir.
Wordpress : Kullanımı kolay ama ücretsiz kullanımında tasarıma müdahale edemiyorsunuz.  Blog yazarları arasındaki sosyal etkileşim açısından Blogger'dan biraz daha önde.  Blogger ile birlikte dünyada en çok kullanılan blog servisidir.
Tumblr : Kullanımı kolaydır, blog yazarları arasındaki etkileşim de üst seviyedir ama daha çok resim paylaşımları yapanlar tarafından kullanılır ve kaliteli içeriğe sahip tumblr bloguna pek rastlamadım. Uzun uzadıya yazılar yazmayacaksanız, kısa paylaşımlar için tavsiye ederim. Tumblr blogları çok fazla gösterim alır ama ziyaretçileri okuyucu değil, bakıp gidici bir kitledir. Zaten tumblr bloglarının çok büyük bir bölümü resim paylaşımlarından ibarettir. Bir ara yeni kullanıcılara yol göstermek için Tumblrtr.com sitesini de açmışlığım vardır.
Blog.com : Oyuna biraz geç girdi, wordpress ile aynı tarz bir kullanım paneli var. Hala türkçe bir kumanda paneli olmaması dezavantajı ama blogger ve wordpress'e göre az kullanıldığı için blog adresi seçiminde daha rahatsıznız ve blog.com uzantısının orijinalliği cazibesini biraz daha arttırıyor.

Bunların yanında bir dünya blog servisi var, kimileri iyi kimileri kötü, bazılarında blogunuzun kullanımında rahatsızlık veren reklamlarda yer alabiliyor ama yukarıda yazdıklarım da reklam yok ve son derece profesyonel sistemler. Nasıl kayıt olacağınızı anlatmaya gerek görmüyorum, oldukça basit.

Kendi Domaininiz (Alan Adınız) ile Blog Kullanma

Yukarıda bahsettiğim 4 servis de blogunuzu kendi alan adınız ile kullanmanıza olanak verir. Mesela yilmazbaris.blogspot.com yerine yilmazbaris.com adresini kullandığım gibi. Bu özelliği sayesinde firma sitelerini yapmak içinde blog servislerini kullanabilirsiniz. Tabi kendi alan adınızı kullanmak için ilk önce domain almanız gerekiyor, ortalama 10 $ bir ücreti var.  Bundan 3 yıl önce blogger için pratik kullanımı yazmışım buraya : http://blog.yilmazbaris.com/2009/02/5-dakikada-site-yapmak.html

Kişisel blog oluşturmak kolaydır ki yüzbinlerce blog sahibi var ülkemizde ama düzenli olarak yazanların ve iyi birşeyler yazabilenlerin oranı çok düşük... Çok fazla ayrıntılı kullanım tariflerine girmedim anlatımda ama sıkıntı yaşadığınız yer olursa, aşağıdaki yorum formu aracılığı ile sorabilirsiniz.

Share this:

, ,

CONVERSATION

8 Harika insan yorum yapmış.:

  1. Şuan en kısa yoldan ve kolay olarak blog oluşturmak ücretsiz hizmet verenlerden bir hesap açmak ve sizin de dediğiniz gibi domaine yönlendirmek. Ama bu kadar da kolay açılabiliyor olmasından korkmuyor değilim. Çünkü herkes farkında olarak yazamıyor ne yazık ki. Bir gün çöplük içinde hissedeceğiz kendimizi.

    YanıtlaSil
  2. Blogcular yani bizim iiçin güzel bir inceleme teşekkürler yılmaz bey

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle ayrıntılı açıklama için teşekkürler. Ben WordPress'e üye oldum. Fakat nereden Türkçe yapacağımı anlayamadım. Acil bir cevap verirseniz çok memnun olurum. Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. http://wordpress.com/#!/settings/ ayarlar kısmından blogunuzun ayarlarını türkçe yapabilirsiniz.
    Bunun dışında wordpress paneli ingilizce diyorsanız adres kısmının başına tr. ekleyip enter a basın
    yani wordpress.com değil de tr.wordpress.com yazarak girerseniz karşınıza çıkan panel tamamen türkçe olacaktır.

    YanıtlaSil
  5. çok iyi bir paylaşım teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. blog sayfası kuruyorum adres denedim denedi olmuyor diyo yardım edinn ;-(
    ;((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmuyorsa mecburen başka adres alacaksın, kimsenin bu konuda yapabileceği birşey yok maalesef.

      Sil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.