4+4+4 E HAYIR SADECE 4 YETER !

4 yıl yeter de artar bile. Yıllardır canımızı çıkardınız, hiç gereksiz yere yıllarca okula git gel yapıyoruz. İşimize yarayacak birşey öğrensek eyvallah ama hepsi teranadan zımbırtılar... 4 yıl dolunca öğrencinin eline vereceksin diplomasını gidecek, uzatmanın esprisi yok.


Tam 2005 Eylülünde kaydolmuştum bu okula 16 yaşındaydım ve şimdi 23 yaşındayım ama hala kurtaramadım yakamı. Sürekli bitecek diye bırakmaya bırakmaya bu günlere geldik ama sanki kedinin fare ile oynadığı gibi bizimle oynuyorlarmış gibime geliyor. Diplomaya her yaklaştığımız yıl az az dersten geçebiliyoruz. Öğrendiğimiz limit nerede işe yarayacak derken mezuniyet olayında karşımıza çıktı. Diplomaya sürekli yaklaşıyoruz ama bir türlü ulaşamıyoruz.

Birinci dönemki 3 dersin ikisinden bıraktılar. Ama şöyle bir saçma yönü var. 3 hafta kala Edirne'ye gitmiştim geçen finallerde. 3 hafta boyunca çalıştığım dersten küfreder gibi not verdi hoca ki ben buraya yazmaya utanıyorum. Sonra 1 hafta çalıştığım dersten 1 puan ile bıraktılar ki dersi 6. alışımdı ve anlamadığım için bir türlü bakmadığım son derse de son gece baktım sadece ve son gece birkaç saat baktığım dersi geçtim. Hem de CC den daha büyük bir not ile.

Bir arkadaşım 2 yıldır sadece 2 dersi vermek için gitgel yapıyor. Başka biri 3 ders için aynı durumda. Ve tuvalet kağıdı kadar işimize yaramayacak dersler için ömrümüzü yiyorlar. Benimle birlikte üniversiteye girenlerin kimi evlendi, kiminin çocuğu bile oldu.

Bizim sınıf 50 kişiydi 50 de ikinci öğretim vardı. Bizim sınıftan 35 kişi mezun oldu, 2 si araştırma görevlisi oldu diğerleri dershanede öğretmenlik ve daha da basit işlerde çalışıyorlar. Bellboy olan , kredi kartı satan, çağrı merkezinde çalışanlar var. 600-700 liraya ücretli öğretmenlik yapanlar var.

Yani ikisi hariç hiçbiri bu bilgileri kullanmıyor. Biz bu bölüme geldiğimizde ilk 100.000 deydik. Sonraki yıllar 130 bin 200 bin derken barajı aşan gelmeye başladı ve artık barajı aşan bile gelmiyor. Gelmesin de zaten. Diplomalı amele yetiştirmekten başka bir işe yaramıyor Fen Edebiyat fakülteleri artık. Şu saatten sonra öss tercih kılavuzuna fizik yazanın da beynine tüküreyim.

Fen Edebiyat fakültesi okuyan bir öğrenci genel kültürünü arttırmak dışında hiçbirşey kazanmayacaktır ki bizim bölümde o da yok. Hocalar kendini kandırıyor, bu bölümlerin amacının akademisyen yetiştirmek olduğunu söyleyerek. Kim akademisyen oluyor arkadaş? İşsizler ordusuna amele yolladığınızı hala göremiyor musunuz?

Boğaziçi üniversitesinin fizik bölümü tanıtım bölümünde bile iş bulma konusunda şunlar yazıyor :
"Bir Fen bölümünden mezuniyet sözkonusu olunca, ilkönce
akla akademik kariyer gelir. Ancak, bir önceki soruda da vurgulandığı
gibi, fizik eğitiminin geliştirdiği analitik düşünme becerileri,
birçok değişik iş alanlarında gerekli olduğundan, fizik mezunları
–kişisel eğilim ve yeteneklerine göre– farklı alanlarda görulebilmektedir."
Hangi farklı alan lan? fizikte iş yok, amele yetiştiriyoruz biz desene şuna sen. Ne iş olsa yaparım abi diye iş arayacak diplomalı güruh. Analitik düşünme yeteneği kazandırdığını iddia ediyorlar bölümün. Düz mantık kuramaz hale geldim lan, ne analitiği...

2 gr vicdanı, mantığı olan hoca öğrenci bırakmaktan zevk almıyorsa fen edebiyat fakültesi  öğrencisini sepetler, yollar. Kimsenin yıllarını boşuna içip tüketmez.

Ömrümüz piç oldu bu bu okulda, okul bitsin diye haftalar öncesinden işi gücü bırakıp ders çalışmaya gidiyorum. 1,5 ay çalışıp, 1 ay sınavlar için Edirne'ye gidiyorum. Geçen sene Mart ayından beri 7-8 bin lira kazandım ama kenarda tek kuruşum yok şuan. İstanbul'da kazandığımı okula harcıyorum.

Defalarca illallah dedirtiyorlar adama. Bu bölümlere başka adam gelmesin diye her lafı açıldığında tekrarlıyorum, tekrarlayacağımda.

Özellikle bizim bölüm bu öğrencinin yıllarına sıçma konusunda, işin bokunu çıkarmış vaziyette. Amele çıkarmak için 7 yıl üniversite okutturuyorlar. Kendileri kapmışlar köşe başlarını, şimdi keyfini sürüp öğrencinin hayatıyla oynuyorlar.

Sürekli öğrenciyi suçlarken % 90 ının hiçbirşey  ürettiği yok. Hiçbirşey! Oturup ellerindeki kağıdı tahtaya kopyalayıp, başını sonunu değiştirdikleri hiçbir işe yaramayan makaleleri bile çıkarmaktan aciz pekçoğu. Kendi içlerinde kadrolaşıp, belli görevlere gelip maaşlarını arttırmaya çalışıyorlar sadece. Ama öğrenci çalışmıyor, öğrenci tembel, öğrenci kalmayı hakediyor oluyor. Önce şunu sorsun o hocalar şimdi kendilerine. Ben amele yetiştirme dışında ne başarabildim? bu alanda ne ürettim?

Share this:

CONVERSATION

6 Harika insan yorum yapmış.:

  1. Çok dertli görünüyorsunuz. Bu yıl uzak eğitimden Bilg. Mühendisliğine başlayacaktım ama yazınızı okuyunca acaba dedim kendime :)

    YanıtlaSil
  2. bölümden bölüme, hocadan hocaya değişiyor iş..
    protez okuyan bir arkadaşımın hocası şöyle demiş:
    "buraya geliyorsunuz, bunca masraf yapıyorsunuz bir şekilde karşılığını almalısınız"
    geçen hafta vize sınavlarında evinde kaldığım bir arkadaş bilgisayar mühendisliği son sınıfta ve hocaların çok yardımcı olduğunu söylüyor, o sadece sınavdan önceki gün çalışıyor ve bu dönem aldığı dersleri verirse mezun oluyor, normal 4. yılında...
    fizik ve matematik okuyanlara çektiriyorlar daha çok..

    YanıtlaSil
  3. Bence Avrupadaki Gibi Mesleki Liseler düzenlenmeli , 4 Yıl Az Ama 8 Yıl İyidir Bence Eski Sistem Gibi ...

    YanıtlaSil
  4. Vallahi helal olsun bir çok öğrencinin duygularına tercuman olmuşsunuz.

    YanıtlaSil
  5. Son zamanlarda okuduğum en iyi yazılardan biri.İzninle face grubunda paylaşacağım.

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.