Pinterest Nedir Nasıl Kullanılır?

Bir pinterest çılgınlığıdır gidiyor, herkes ard arda üye olmaya başladı, ne işe yaradığına nasıl kullanıldığına bakmadan. Tabi sonradan üye olanlardan bazıları merak edip arayacaktır, "ben buna üye oldum da ne işe yarar ki bu" diye...

Site 2010'da yayına girmiş ve 2011 Ocak ayında şimdikine göre küçük bir patlama yaparak ve her ay ortalama 2 kat ziyaret alarak bugünlere gelmiş. Peki bu pinterest nedir?

Pinterest kısaca ifade etmek gerekirse bir resim imleme sitesidir. Nasıl sevdiğiniz paylaşımları Digg, Stumbleupon, Reddit gibi siteler aracılığı ile imliyorsak, Pinterest ile de beğendiğimiz, daha sonra görmek isteyebileceğimiz ya da başkalarının da görmesini istediğimiz resimleri imleyebiliyoruz. (2 gün önce üye oldum ve şu ana kadar 5 duvar açtım ve sadece bir resim imledim)

En sık kullanılan örneği ile  yemek tarifleri toplamak isteyen biri değişik yemek bloglarında beğendiği tariflerin resimlerini pinleyerek pinterest duvarında bir resimli yemek tarifleri listesi oluşturabilir ya da değişik sitelerde hoşuna giden elbiseleri, etekleri ayrı bir duvar açıp pinleyerek kendine bir kıyafet listesi oluşturabilir. Böylece rastladığı bir yemek tarifi ya da elbise modeli elinin altında bulunmuş olur. Daha sonra "Ben bunu hangi sitede görmüştüm ya..." diye aranıp, durmaz. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün ama en çok bu ikisi için kullanılıyor.

Bookmarking ile sınırlı değil tabi, isterseniz kendi bilgisayarınızdaki resmi de yükleyebiliyorsunuz. Fotoğrafçılar ve tasarımcılar için porfolio olarak kullanılmaya da müsait.


Aslında pinterest bu konuda ilk değil. 2-3 yıl öncesinde patlama yapan resim sitelerinden sonra Visualize ortaya çıkmıştı ilk olarak. En azından ben ilk olarak bu konuda visualize'yi görmüştüm ki  bende bir resim blogu açma hevesi oluşturan da Visualize idi. Visualize'de tarayıcınıza bir bookmark eklentisi kurarak bir sitede beğendiğiniz bir resim olduğu zaman onu bookmarklayıp, etiketleyebiliyorsunuz. Böylece Visualize'de bir arşiviniz olmuş oluyor ve bununla birlikte bir resim ararken de Visualize'de çok kaliteli resimler, fotoğraflar bulabiliyorsunuz.

Pinterest de aynı Visualize mantığı ile işliyor gördüğüm kadarı ile ama etiketleme yerine kategori mantığı var. Her konu için bir duvar oluşturuyorsunuz, ve Pinlediğiniz resmi ilgili duvara ekliyorsunuz. Eklerken de resimle ilgili kısa bir açıklama yazıyorsunuz, zorundasınız.

Pinterest'in patlama yapmasına imkan sağlayan özelliği de sosyal medya sitelerine kendini senkronize etmesi. Pinterest'deki duvarlarınıza eklediğiniz resimleri eş zamanlı olarak isteğe bağlı olarak tweetleyebiliyorsunuz ve facebook tünelinizde de gözüküyor.

Aslında çok da mükemmel birşey değil, en azından benim fikrime göre. Tabi bana pek güvenmeyin, ben Twitter için gereksiz birşey demiştim zamanında. Tabi o zaman 3G yoktu bu ülkede.

Benim çok fazla kullanacağım birşey değil gibi gözüküyor çünkü ben zaten yukarıda belirttiğim gibi beğendiğim resim, fotoğraf ve karikatürleri kendi resim blogumda arşivliyorum. 2 yıl dolmak üzere ve yaklaşık 2000 post içinde binlerce resim içeriğini konularına göre arşivledim. Ama site trafiğini arttırmak için kullanışlı olabilir, bu konuda Visualize'nin az faydasını görmedim.

Geçen ay Mashable ve geçen hafta da Techcrunch'da Pinterest hakkında yazılar okuduk. Özellikle geçen haftadan bu yana ülkemizde aşırı bir büyüme yakaladı. Techcrunch'da yazdığına göre Amerikada'da aylık 10 milyon hite ulaşmış. Ayın 11'inde üye oldum benden sonra facebook listemden25- 30 kişi beni takibe almış, yani Pinterest'e üye olmuş 2 günde. Bana Google+ ilk çıktığındaki gelen üyelik bildirimlerini anımsattı biraz. Facebook bağlantısı kurduğunuzda arkadaş listenizde üye olan birileri varsa varsayılan olarak onların takipçisi oluyorsunuz, istemezseniz unfollow olarak da değiştirebilirsiniz.



devamı gelecek.. (belki de gelmez)

Share this:

CONVERSATION

15 Harika insan yorum yapmış.:

  1. benim öngörülerime pek güvenilmez ama şunu söyleyim takip ettiğim ve tanıdığım kişiler ya üye olup bırakıyor ya da panoları dolu görünsün diye oluşturdukları duvarları 9ar resim ekleyip geçiştiriyorlar..
    ben de ziyaretçi çekmek için ara sıra sitemdeki resimleri pinliyorum o kadar..

    YanıtlaSil
  2. pinterestin tek sorunu site görünümü bence, hiç kullanışlı değil itici bence.

    YanıtlaSil
  3. pinterestten nasıl ziyaretçi çekilir :)

    YanıtlaSil
  4. takip ederseniz sevinirim. sayfanızı okuyarak oluşturdum. http://pinterest.com/takistore/

    YanıtlaSil
  5. Şey türkçe olsa daha kolay alışırdık türkçe yapamıyor muyuz :(

    YanıtlaSil
  6. maalesef
    ingilizce ispanyolca ve portekizce
    var sadece

    YanıtlaSil
  7. eklediğim resimler genel sayfada görünmüyor, farklı bişey mi yapmak lazım?

    YanıtlaSil
  8. ya şimdi açmış olduğum hesapa eklediğim resimleri herkes görebilecekmi. Ben anasayfadayken başkalarınınkini görebiliyorum. mantık aynıysa herkes benim resimlerimi görebilir. anlayamadım tam bu siteyi

    YanıtlaSil
  9. @osman evet dediğin gibi, herkes anasayfada arkadaşlarının EN SON pinlediği resimleri görüyor

    beğendiğin içeriklerden listeni oluşturuyorsun, sayfana giren herkes de serbestçe bakıyor, pek karmaşık değil.

    YanıtlaSil
  10. E-ticaret pinteresti pinterest e-ticareti besleyecek kapitalizm kazanacak

    YanıtlaSil
  11. Merhaba;
    Pinterest için davetiye ihtiyacım var.Yardımcı olabilecek arkadaşların davetini bekliyorum.
    karaca9@hotmail.com adresine yollarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  12. Veysel artık davetiye gerekmiyor, direkt twitter ya da facebook hesabınla giriş yaparak kayıt olabiliyorsun.

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.