DELİKANLININ YOL HARİTASI

* Mim
Bugünlerde yol haritası çıkarmak oldukça popüler. Bir de açılım yapmak, açılımı yapan voleyi vuruyor. Baykal'ın başörtüsü ve akp nin alevi açılımı ile başlayan açılım süreci, saadetin fark açılımı ile devam etti aşağı yukarı herkez bir açılım yaptı. Ama bu Akp'nin başlattığı bu 'Kürt Açılımı' söylemi, başına bela olacak gibi...

Yol haritası ise hükumetten sonra bir de teröristbaşı bir yol haritası işine girdi, kendince birşeyler saydı, kitap mitap gelmemesine rağmen istediklerini özetleyen bilgiler avukatlarca açıklandı. Açıklamalarda silahtan vazgeçilmesi iyi bir durum olmakla beraber, terörist başının hükumet tarafından kaale alınmaması gerekli. Zaten hükumetin açıklamasına göre, kaale alınmadığı da ortada.

Peki bu açılım ya da diğer bir ifade ile demokratikleşme süreci (ki doğrusu da bu) gerekli mi? Elbette gerekli. Artık yıllarca süren bu içten çatışmanın sonlandırılması, olmazsa minimuma indirilmesi şart. Hem silahlı olarak hem de sosyalojik olarak. Kendini kürt olarak tanımlayanların kendilerine, bu ülkede diğer insalardan farklı davranılmadığı hissettirilmeli ve içimizdeki faşizanlar susturulmalı.

Demokratikleşme sürecine karşı çıkan partilerden Chp ile Mhp'den Mhp'nin derdini anlıyorum ama umarım yanlış anlıyorumdur. Mhp'nin misyonu belli, zaten sürekli bu çatışmadan ayrılıktan prim yapıyor.

3 hükumet önceki koalisyonda iktidara geldiler ve bu iktidara seçimden önce yakalanmış olan teröristbaşını asma iddiası ile geldi. Dsp de aynı şekilde sanki teröristbaşının ele geçirilmesini kendi marifetiymiş gibi göstererek iktidara gelmişti.

Peki ne oldu ? Teröristbaşının idam cezası kesinleşti. Ama asılmadı, neden ? Çünkü dönemin koalisyon liderlerinin altına imza attığı belge ile idamı geciktirildi. Asacağız diye gelen heriflerin imzası ile teröristbaşının idamı geciktirildi neden geciktirildi ? Asılmasın diye. Çünkü daha sonraki süreçte AB uyum yasaları çerçevesinde idam cezası kaldırılacaktı.

Daha sonra bu koalisyon ülkenin ekonomisinin içine edince istifa etmek zorunda kaldılar ve yeni seçimle birlikte sandığın dibine gömüldüler, öyleki koalisyonun lideri o zamanki DTP nin hali Dehap ya da Hadep(tam hatırlamıyorum)'ten bile az oy aldı. Akp %34 ile tek başına iktidar oldu ve Akp'nin iktidara gelişi ile ekonomi ve buna bağlı olarak bütün sistem düzelmeye başladı. AB uyum yasalarında çok hızlı yol alındı ve AB ile müzakereler başladı ve tabi bu esnada idam cezası da mecburen kaldırıldı. AB ile müzakerelerin başlamasıyla birikte yabancı yatırım iyice arttı ve büyüme çok daha hızlandı. Sonra...

Daha sonra terörist başını idamdan asıl kurtaranlar idam cezasını kaldırdığı için Akp'yi suçladı, sonraki seçim sürecinde de özellikle Mhp hep bu yolla prim yaptı. İp attı, bağırdı çağırdı. Şimdi de bir Mhp milletveli o zaman asmalarının mümkün olamdığını ve yetki verirlerse asabileceklerini ifade ediyor. Adama sormazlar mı: 'Be saf herif idam yasası varken asmanın mümkün olmadığını söylerken, idam kalkmışken asmanın mümkün olamayacağını anlayamayacak kadar saf mısın? Yoksa salak numarası mı yapıyorsun?' diye...

Chp'nin karşı çıkmasına gelince, Chp'de şu an Ergenekon terör örgütünün etkisine girmiş bir parti. ETÖ'nün avukatlığını yaptıklarını da açıkça belirttiler. Bundan daha önceleri Baykal'ın gerçek sol diyebileceğimiz ideolojiye yakın olduğu zamanlarda kürtçenin açılmasından başlayarak pek çok özgürlüğün verilmesi talebi olmuştu. Tabi zaman insanları değiştiriyor ve söylenenler unutuluyor.

Akp'ye gelince, Akp öyle veya böyle bu başladığı süreci bitirmeli. büyük ihtimalle büyük bir seçmen kaybına uğrayacak olsa da. Eğer yüzde 47 iktidara geldiği seçimlerdek gibi durumlar olmazsa Akp gelecek seçimlerde oy kaybedebilir, ekonominin düzelmesi halinde bile.. Bu demokratikleşme süreci her ne kadar doğru bir icraat olsada bunun Akp'ye oy kaybettireceği muhakkak ve bunu bile bile sürdürdükleri için Akp'ye sempatim oluştu diyebilirim.

Bu demokratikleşme süreci öyle veya böyle sürdürülmeli, gerekli koşullar düzeltilirken, abartılı ve yanlış icraatlerden kaçınılmalı. Kimseye devlet ya da eyalet kurdurulacak değil. Kimse korkmasın, sadece eksik olan bazı eklemeler yapılacak ve gerekli düzenlemeler yapılacak. Bu ülkede kardeşçe, kansız bir şekilde, birlik ve beraberlik içinde yaşanmak isteniyorsa bu demokratikleşme süreci tamamlanmalı.

* Mim : Açılım konusu hakkında mimlendim. Normalde mim kabul etmediğim halde bu sefer kabul etmiştim ki bu sefer de aklıma bu konuda 5 ay önce yazdığım bu yazı geldi. Bu yazı mutluysamnehoş'un mimine ithaf edilmiş olsun.

Share this:

,

CONVERSATION

4 Harika insan yorum yapmış.:

  1. Her Yönüyle Katılıyorum. Ağzına Sağlık

    YanıtlaSil
  2. Herkes gündeme gelme çabası içerisinde. Açılımlar sayesinde gündemde kalıp nemalanıyorlar. Ülke için iş yapan yok.

    YanıtlaSil
  3. Vauvv Yılmaz Barış neymişsin sen :) Ben de açılımı destekliyorum. Her yolu denedik, biraz da açılalım derim. Apo başta asılmalıydı bence şimdiden sonra asılsa olay olur. Baştan bitiriceklerdi işini. Mimleri kabul etmediğini bilmiyordum. Çok sağol :)

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.