John Doe Hayranlığım

John Doe'nün tasarımlarına yıllarca hayran kalan bir amerikan kültürü ve ingilizce fakiri olarak John Doe hayranlığımı itiraf etmek istiyorum.

Jhon Doe kimdir

Öncelike bu konuyu yani John Doe hayranlığımı Lorem Ipsum'lu afiş tasarımıyla aklıma getiren Merttaş yapının ajansına da teşekkürü bir borç bilirim.

Aşağıdaki afişte sol alt köşede yer alan LOREM IPSUM dünya kardeşliği afişini "ajans hayvanları" grubunda bir arkadaş paylaşınca aklıma rahmetli John Doe geldi.

Bilmeyenler için kısaca belirteyim: "Lorem Ipsum" matbaa/tasarım işlerinde kullanılan taslak görsellerde yazı yazılması gereken alanlara boş kalmasın diye yazılan ve normalde herhangi bir anlamı olmayan "buraya bu yazı gelecek" gibisinden bir yazıdır. Aşağıdaki çalışmada da "Lorem Ipsum" yazısı silinip yerine anlamlı bir yazı yazılması gerekiyordu.


Mükemmel İnsan John Doe

Şimdi gelelim benim John Doe hayranlığıma..
2008 gibi filan sanırım hazır bir banner (ya da kartvizit tasarımı da olabilir net hatırlamıyorum) taslağına ihtiyaç duymuştum. Daha çok kaynak olduğu için İngilizce içerikli sitelerden üzerinde John Doe yazan tasarımları inceliyordum ve çok beğendiğim bir sürü tasarım incelemiştim. Ondan sonra da ara ara lazım oldukça baktığım PSD ve diğer benzer şablonlarda kimi zaman rastladığım John Doe'ye büyük bir saygı ve hayranlık duymaktaydım. Kartvizit, banner, site tasarımı gibi birçok tasarım şablonunda kendisinin imzasına rastlıyordum.

John Doe ile Tanışmam
Son derece saygı duyduğum büyüğüm, saygı değer ustam John Doe ile tanışmak da benim için oldukça değişik bir histi. 3-4 yıl boyunca her tasarım ihtiyacım olduğunda kendisinin hazır tasarımlarını kullanıyor olsam da kimdir, neye benziyordur ne ufak fikrim yoktu.
Kendisinin gerçek bir kişi olmadığını öğrendiğimde ise gönlümüzdeki John Doe karizmasının yerine koca bir boşluk oturdu. Koskoca John Doe sadece tasarımlardaki isim alanı boş kalmasın diye yazılan hayali bir kişiydi, yani aslında hiç kimseydi.

İşte bu yüzden ne zaman bir Lorem Ipsum hatası ya da komik bir ingilizce çevirisi görsem aklıma John Doe gelir. :)

Share this:

, ,

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.