İK Uzmanlarının Sosyal Medya ile İmtihanı

Son birkaç hafta içinde insan kaynakları uzmanları beni karşılarına oturtup bol bol sorguya çekti, şimdi bu yazıyla da ben onları sorguya çekerek intikamımı alıyorum. :)

Geçen yıl Mayıs ayında appssolut kapandığında 19 günde 30'a yakın iş görüşmesi yapıp 11digital'de çalışmaya başladım ve geçen ay 11digital'den ayrılmaya karar verince de 20 kadar iş görüşmesine gittim. Hem kendi yaptığım iş görüşmelerinin hem de sektörün içinde yer almanın kazandırdığı deneyimlerin bana öğrettiği şeylerden biri şudur diyebilirim: İnsan kaynakları uzmanları dijital medya alanında zayıf kalıyorlar.

Bu konuda tamamen İK uzmanlarına da yüklenmek istemiyorum aslında. Çünkü sosyal medya ve benzer (SEO & Adwords Uzmanı gibi) pozisyonların geçmişinin çok uzun olmayışı ve bu uzmanlıkların herhangi bir diploması olmadığı gibi çeşitli kuruluşların verdiği sertifikaların da tamamen hikayeden ibaret olması, bu alandaki kalifiye eleman seçimini zorlaştırıyor.

İki hafta kadar önce Türkiye'nin en büyük turizm firmalarından birinin insan kaynaklarının bu konudaki yakarışlarını dinledim. Gerçekten oldukça dertliydi ve tek kişilik olan sosyal medya pozisyonunda sirkülasyon çok hızlıydı. Doğru elemanı bir türlü bulamamış ve art arda yanlış seçimler yapmışlardı.

Peki insan kaynakları uzmanları hangi konularda eksik kalıyor?
İlk olarak "iş tanımı" konusunda çok büyük bir yanlış içinde olduklarını söylemek istiyorum. Öncelikle firmalarındaki pozisyona gelecek kişinin ne işi yapacağını ve hangi özelliklere sahip olmaları gerektiğini net olarak bilmeleri gerekir. Böylece hangi yeteneklerin gerçekten zorunlu hangilerinin ise sadece tercih sebebi olabileceğini bilmeleri ve ona göre ilan vermeleri gerekir.

Kariyer sitelerinde her var olan niteliği kişi yeteneklerine ve alakalı alakasız her işi de iş tanımına eklemenin inanın doğru kişiyi bulma noktasında hiçbir tarafa faydası olmayacak.
Örneğin bir sosyal medya uzmanından içerik ve hesap yönetimine ek olarak yanında grafik tasarım, html, CSS, PHP, SEO bilgisi beklemeyin. Bu tarz supermanleri her ana doğuramıyor.

SEO bilse evet güzel olur ama şart mı? İngilizce evet çok cici peki sizin aradığınız pozisyon için gerçekten gerekli mi? Bu tarz ilave nitelikler sizin gerçekten ihtiyacınız olan yeteneği kaçırmanıza ve her konuda yarım yarım bir fikri olan yanlış kişilerle muhatap kalmanıza neden olabilir.

İkinci olarak iş tanımında yer alan görevlerin içeriği konusunda biraz bilgi edinmeleri gerekiyor. Adayın o görev tanımını gerçekleştirebilirliğini ve daha önce yapmış olduğu iş ile o iş tanımının aynı olup olmadığını anlayabilmeleri gerekir.
Ben bu konuda mümkünse sektör içinden deneyimli birinin de görüşmede yer alması gerektiğini düşünüyorum. İlk görüşmelerin hepsi için zor olsa da ikinci görüşmelerde deneyimli biri bulunmalı.

Görüşmelerde oldukça garip noktalara varan diyaloglar, ilginç soru ve beklentilerle karşılaştığım ama onları bu yazıya dahil etmeyeyim. Ayrıca zamanda İK firması tarafında olan toy cici kızların ve kurumsal taraftaki amcaların dijital/sosyal medya alanında biraz daha bocaladıklarını söyleyebilirim.

Share this:

,

CONVERSATION

1 Harika insan yorum yapmış.:

  1. Doğru Söylüyorsunuz İK lar çok biliyor. :)
    daha kendi elemanlarının tam olarak ne iş yaptığını bilmeyen IK lar pozisyon boş kalınca " gelecek kişi şunu da bilsin şu işi de yapar bunu da bilsin bu işi de yapar" diyerek her dalının minimum 2000 tl maaşla çalıştığı çalışanların (seo elemanı,veri tabanı elemanı, sosyal medya elemanı, arge elemanı) hepsini tek maaşla işe bağlamak istiyorlar.
    sen önce kendi elemanın şirketinde hangi açıkları kapatıyormuş onu bi öğren.
    başvuru bilgilendirme formlarına "html css php dillerine hakim, veri tabanı konusunda deneyimli sosyal medya ve arama motoru optimizasyonları konusunda bilgili iş arkadaşı arıyoruz" yazman seni "çok bilgili mükemmel bir İK elemanı yapmıyor."

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.