Fatmagül'ün Suçu Neymiş Gördük!

Bu hafta tüm ülkemizi sarsan "tecavüz, cinayet ve sonrasında cesedi yakılan" Özgecan'ın haberi insanlığımızı yeniden sorgulatan olaylardan biriydi.

Fatih Gökçe'nin Facebook durum güncellemesi
Bu olayda benim en çok dikkatimi çeken konu ise ekşisözlük'te gördüğüm bir paylaşım oldu. Paylaşımda Özgecan'a bütün bu zalimliği yapan ve suçunu itiraf eden 3 kişiden biri olan Fatih Gökçe'nin sadece birkaç gün önce Facebook profilinde yaptığı durum güncellemesinde arkadaşları ile "fatma gülün suçu ne ? izliyor." şeklinde bir bilgi vardı ve bunun altına başka birinin yaptığı şu yorum: "Fatmagülün suçu neymiş detaylıca seyrettiniz mi?"

Fatih Gökçe'nin kendisinin montajlayarak paylaştığı fotoğraf
Sonrasında Fatih Gökçe'nin profiline girip yaptığı diğer paylaşımlara baktım. O ileti tek değildi, bir başka paylaşımının altına kendi yaptığı yorumunda ise eski gazete haberlerinden birinde yer alan tecavüz haberine kendi fotoğrafını montajlayarak paylaşmıştı.

Profilini gezince daha incelenecek ve ibret alınacak çok şey var. Bence suç psikolojisi ile ilgilenen akademisyenlerin özellikle bir incelemesi de gerekir. Facebook profiline baktığınızda sanki suçlu tecavüz etmeden önce bunu yapacağını defalarca ilan etmiş gibi!!!

Olaya diğer bir taraftan bakarsak; "Fatmagül'ün suçu ne? ve İffet" gibi diziler ya da tecavüzü ve cinayeti sıradanlaştıran espriler, capsler ve karikatürler ve benzeri içerikler "insanların algısında tecavüzü meşrulaştırıyor mu?"  konusunu tekrardan bir ele almak gerekir diye düşünüyorum.

Masum bir tecavüz karikatürü 
Örneğin görünürde sadece gülüp geçeceğiniz bu yandaki karikatür gerçekten masum bir espri mi yoksa bizde farkına varamadığımız başka etkilere sebep oluyor mu? İnternette dolaşan binlerce çeşit komik(!) tecavüz paylaşım var ve sadece yetişkin bireyler değil, internete erişimi olan her yaştan çocuk ta bunlara maruz kalıyor. Sanırım bazı şeyleri baştan bir sorgulamamız gerekiyor.

Share this:

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.