FRIENDFEED KAPANIYOR MU?

Friendfeed'in kapanacağı yönünde kaynaksız haberler dolanıyor ortalıkta. Haber Friendfeed tarafından doğrulanmış değil. Sosyalsosyal'de de bu konu haber yapılıp sonra da doğruluğu onaylanmadığı için özür dilenerek haber düzeltilmiş. "Peki Friendfeed gerçekten kapatılıyor mu ?" derseniz evet Friendfeed kapatılacak ve bu tarih ne zaman bilemiyorum ama çok uzak olmasa gerek, hatta kapatılması oldukça gecikti.

Öncelikle şunu belirtmek gerek Friendfeed tarafından bu konuda bir açıklama mevcut değil. Fakat şöyle bir durum var ki Friendfeed misyonunu tamamlamış vaziyette. Yıllar önce Facebook ve Twitter gibi sitelerin yanında kendine yer bulmaya çalışırken 2009 yılında Facebook tarafından satın alınmıştı. Bu satınalınma Friendfeed için sonun başlangıcıydı.

Facebook tarafından satın alındıktan sonra tasarımı değiştirildi, hızla büyümeye devam da etti fakat bu çok uzun sürmedi, önce büyüme hızı düştü ve sonra pek çok hesap pasif hale gelmeye başladı. Vefalı olduğumuzdan olsa gerek en sonunda bir Türkler kaldı Friendfeed'de. Şu anda sitenin aktif üyelerinin çok büyük kısmını da biz Türkler oluşturuyoruz ki bu durum son derece göze çarpıyor.

Fakat Friendfeed'in küçülmesi sitenin başarısızlığından ziyade bilinçli olarak yapılan bir sonlandırma işlemiydi. Facebook ileride muhtemel rakipleri arasında olabilecek bir siteyi satın almış ve onu çöküşe sürüklemişti. Tasarımı değiştikten sonra Friendfeed'in geliştirilmesi açısından tek bir adımın atılmadığını görebilirsiniz. Bu açıdan bakarsak tasarım değişikliğinin bile bu sonlandırma planının bir parçası olduğunu söylemek mümkün olabilir. 2009 yılında satın alma işlemi sonrasında bazı yabancı bloglarda Friendfeed'in kapatılacağını öngören yazılarda yer almıştı.

Ve en çarpıcı noktada şu ki Google sonuçları. Google'da "Friendfeed" kelimesini aradığınızda Friendfeed hesabınızı silmeniz için hesap kapatma sayfası çıkıyor. Hem de oldukça uzun bir zamandır, çok yeni bir şey değil. Peki bu hesap kapatma sayfasını Google kendi kafasına göre mi çıkartıyor ? Hayır, Google bunu yapmaz, yapamaz. Normalde ana sayfası çıkması gerekirken hesap silme sayfasının ilk sırada çıkması Friednfeed'i sonlandırma işleminin son kısımlarından biri. Kullananlar bilir, Google webmaster araçlarıyla kendi sitemizin Google arama sayfasındaki düzenini değiştirebiliyoruz.

Friendfeed'in blog sayfasına bakınca da 2009 Ağustos ayına kadar her ay 4-5 gönderi yapılan blogun bu tarihten sonra tek bir kaydın girilmediği görebilirsiniz. Friendfeed'de sürekli yazıyordum burayı biz ayakta tutuyoruz diye, sanırım artık biz bile kurtaramayacağız. Friendfeed kapatılacak, bu süreç ne kadar daha uzayabilir bilemiyorum ama planlanan şey bu.

Friendfeed benim ve pek çok blogcunun Twitter ve Facebook'tan daha çok kullandığı bir platform. Sanal dünyanın yıkılan eski bir tarihi yapısı da diyebiliriz. Tabi burada nostaljilere yer yoktur, trend vardır ve bu değişime ayak uydurmayanlar yıkılır. Friendfeed de bilinçli olarak yıkıma sürüklendi ve sanırım beklenen son çok uzakta değil...

Share this:

YORUMLAR

0 Harika insan yorum yapmış.:

Yorum Gönder

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.