ZAMAN 1 MİLYON'U GEÇTİ !

Zaman gazetesi her yıl "1.000.000" tiraj hedefi ile sunar reklamlarını. 1 milyon satacağız, satmalıyız diye..

Önceki yıllarda 990 binleri geçtiğini görmüştüm, sanırım 1 milyona da ulaşmışlığı olmuştu bir kez, ve dün de hedefini tutturup, 1.000.805 adet tiraja ulaşmış. Hedefin tutturulmasında pazar günü gazetelerin çok okunmasının etkisi de var tabi, aylık ortalamanın da 1 milyonun aşağılarında kalacağı da bariz ama günlük de olsa 1.000.000 u bulabilen başka gazete yok.

Zaman'ın tirajının en tartışılan yanı gazetenin büyük kısmının abonelik sistemi ile satılması. Diğer gazeteler aboneliği satış olarak saymıyorlar. Zaman ise dünyada modern olan satışın abonelik sistemi olduğunu, sıcak satışın çağın gerisinde kaldığını belirtiyor. Amerika'da gazete satışlarının %80 i Japonya'da ise %90 ı abonelik sistemi ile ile satılıyormuş.

Herkesin malumu Zaman'ın bu tirajında cemaatin çok etkisi var. Aynı Cumhuriyet'in satışında belli çevrelerin olduğu gibi. Fakat burada benim asıl önemli gördüğüm mesele, bir gazetenin ne kadar bir çevreye ulaşabildiği...

1 milyon gerçekten çok büyük bir tiraj. Br gazeteyi birden çok kişinin okuduğunu göz önüne alırsak, en az 2 milyon kişiye ulaşabiliyorsa bir gazete gerçekten ciddi bir yol katetmiş demektir.

Zaman'ı cemaat gazetesi diyerek karalamaya çalışmak da haksızlık olur. Çünkü tarafsız bir gözle gazeteyi elinize alıp bakan herkes, gazetenin herşeyiyle farklı olduğunu görür. En başta tasarımına gerçekten çok önem veriyor bunun dışında gazetedeki köşe yazarı sayısı çok çok fazla ve çok farklı çevrelerden gelmiş yazarlar var.

Bunun dışında diğer gazeteler gibi promosyon kampanyaları olmadan bu tirajı yakalıyor oluşu da var. Pek çok gazetenin, aynı anda 4-5 kampanya birden yürüttüğünü biliyoruz.

Beğenin ya da beğenmeyin ama Zaman gazetecilikte çok ciddi bir yol katetmiş vaziyette. Şunu rahatlıkla diyebilirim ki : Türkiye gazeteciliğinde "marka" imajı oluşturabilen kaliteye sahip tek gazete "Zaman".

Share this:

,

CONVERSATION

3 Harika insan yorum yapmış.:

  1. Yalnız bu 1 milyon kişinin 800 bini abone.ve iddia edildiği üzere gazeteler "ücretsiz" olarak geliyormuş...

    YanıtlaSil
  2. muş.. elbette ücretsiz değil... o kadar gazetenin bu şekilde el değiştirmesi.. böyle birşey olsaydı diğer gazeteler bu kadar sessiz kalırmıydı hiç ?

    öyle düşünüyorsan bir de şunu düşün: gazeteler ücretsiz gidiyor olsa her yıl neden yırtınsınlar bu kadar, 1 milyon satalım diye...

    YanıtlaSil
  3. Tiraj araştırmaları yapılırken ; 800 bini duka düşüyor bazı şirketler bedava diye..Anlamadığım konu da ayda 24 milyon gazetenin bedava verilmesidir.Ha verilmesine verilebilir,bütçe yetmez diyorum.

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.