İnsan Duvardan Geçebilir Mi? Duvardan Geçiş Mümkün mü?

Duvardan geçebilme konusunu aslında daha önce yazacaktım, başka konulardan dolayı gündemimden düşünce, unutmuştum. Bugün yaz okulunda derste gene işleyince yazıyım dedim...

Herkes merak eder bu tarz bilim kurgu konulaırı, zamanda yolculuk olsun, duvardan geçme olsun sürekli filmlere, romanlara konu olmuştur ve hep de prim yaptırmıştır. Böylece ben de prim yapmış olacağım :)

Konuya geçelim hemen:

Doğadaki tüm her şey, daha doğrusu fiziksel varlıklar temelde iki türe ayrılır. Bu iki türe ayıran temel özellik atomun spinlerinde (elektron dizilimi) gizlidir. Spin tanım olarak dönme demektir, dönmenin ölçüsüdür. (Spin tanımı ile kafanızı fazla yormuyorum)

Spini 1/2 ve katları olan atomlar bozon,
Spini 1,2,3,4 gibi tam sayı olan atomlar fermion olarak adlandırılır.
Biz ve çevremizde gördüğümüz bütün maddeler fermiondur. Vücudumuzun yapıtaşlarının spini tamsayıdır.

Bozonlar kütleye sahip değildir, fermionların ise kütlesi vardır. Bozonlara örnek olarak ışığı verebiliriz. Işığın içindeki elektronların spinleri 1/2 dir.

Bozonlar birbiriyle aynı enerji seviyesinde bulunabilir.
Bir bozonla bir fermionda aynı enerji seviyesinde bulunabilir.
Fakat iki fermion aynı enerji seviyesinde bulunamaz.

İşte temel olarak maddelerin içinden geçemeyişimizin sebebi budur. Vücudumuzun atomlarının spinleri tamsayı olduğundan diğer maddelerin içinden geçemiyoruz. Fakat elektromanyetik dalgalar bizim vücudumuzun içinden geçebilir. Hastahaneye gidip röntgen çektirdiğimizde olduğu gibi mesela.

Yani ne yaparsak yapalım, duvardan ve diğer maddelerin içinden geçemeyiz. Ama Işık gibi bozonlardan oluşan cisimler camdan, duvardan ve diğer her şeyin içinden geçebilirler.

Share this:

CONVERSATION

9 Harika insan yorum yapmış.:

  1. kapının nesi var?
    bilgilendiriciydi. teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  2. aklıma ne geldi...
    bir gün annem,halam,kuzenim falan mutfakta.bende mutfak kapısının yanınndaki duvardayım,diyorum,bigün duvardan bende geçeceğim,ama siz görürmüsünüz bilemem :)) onlarda gülmüşlerdi..siz gülün gülün bi gün geçince bu gülmelerinizi hatırlatacağım size diyordum :))
    bilgi için teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  3. Bu şeyler insanın hayal gücünü bitirir.

    YanıtlaSil
  4. Bence fiziğinde açıklayamayacağı şeyler var.Biraz önce discovery channel'ın psişik yetenekler adlı belgeselini izledim ve duyduklarım iyice hayrete düşürdü beni.İnsanların üztünde yapılan deneylerde çok ilginç sonuçlara ulaşılıyor; örneğin deneylere içlerinde çok kötü (vahşet,ölü resimleri gibi) resimlerin olduğu resimler sırayla karışık gösteriliyor,beden daha tepkiye neden olacak kötü fotoğraf gelmeden 1-2 saniye önce tepki veriyor.(deneklerin sıralamadan vs haberi yok)... Çok ilginç şeyler var daha...

    YanıtlaSil
  5. Bu tarz şeylerde fiziğin f'si bile söz konusu olamaz. Suda yürüyebileceğin gibi duvardan da geçebilirsin. İnsanoğlu kendini bu kadar basit görmemeli.

    YanıtlaSil
  6. evet bu konu dün bizim arkadaşlarla tartışma gündemi olmuştu aslına bakarsan ben ışığı hiç duvardann geçtiğini görmediğim için geçilmez diyordum daha doğrusu ışık hızında olabilsek geçerdik diyen arkadaşıma ceab olarak demiştim bunu şimdi sana sorum şu ışık duvardan geçebiliyor mu?

    YanıtlaSil
  7. ışık bizim gördüğümüz beyaz ve diğer bilinen renkteki ışıklardan ibaret değildir, biz gözlerimizle ancak belli bir frekans aralığını algılayabiliyoruz.

    göremediğimiz frekanslardaki ışık duvarın ötesine geçebiliyor.

    YanıtlaSil
  8. İyi akşamlar yılmaz bey. Yazınız da birkac bilimsel hata var haddim olmayarak bunları belirtmek istedim.öncelikle bozon ve fermiyon tanimlariniz tam tersi olacak yanı bozonlar tam spinli parçacıklar, fermiyonlar ise buçuklu spinli parçacıklardır ve bu parçacıklar atom değildir.bozonlar taşıyıcı parçacıklardır ve maddenin yapisinda bulunmazlar.yanı tanımladığımız tüm maddeler fermiyonlardan olusur

    YanıtlaSil
  9. Bu arada ışık elektronlardan değil fotonlardan olusur ve fotonlar spini 1 olan bozonlardir. Ayrıca fotonlar elektromanyetik kuvvet tasiyicilaridir

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.