FİZİK BÖLÜMÜ ÜNİVERSİTE REHBERİ

Siteye fizik bölümü ile arama yapıp gelen çok . Bazı talihsiz elemanlar öss'den sonra fiziği düşünmeye başlamış ki, Google'dan 'fizik nedir ?' ve 'fizikçi ne iş yapar' gibi anahtar kelime gruplarını aratıp beni buluyorlar.

Tam da yerine geliyorlar hani :)
Fizik bölümünü kısaca açıklayım:
Eşşek gibi ders çalışacak, 4 yıl bitsin diye hergün küfredecek, eğer 4 yıl bittiğinde mezun olabilirseniz, pek çoğunuz hiç bir bok olamayacaksınız.
1) Yaklaşık 100 kişiden 4'ünüz filan üniversitede yüksek lisans ve çok çok daha azınız doktora öğrencisi (4 yıllık fakülteyi bitirince doktora yapmak için yüksek lisans okumak aslında şart değildir ama çoğu kişi bunu bilmez) olabilir. (Eğer yüksek lisans yapmak isterseniz para ödemeye devam, direkt doktora yaparsanız para almaya başlarsınız.)

2) Bunların dışında çok daha zor olan bir seçenek var ki eğitim formasyonu alıp, kpss'den 100 üzerinden 100'e yakın bir puan alabilirseniz ve kadroda açılırsa fizik öğretmeni olabilirsiniz. (Akademisyen olmak yani 1. seçenek bundan daha olası)

3) Gene çok çok azınız parmakla sayılabilecek kadar az üniversiteden medikal fizik üzerine yüksek lisans yapıp radyolog olabilirsiniz ki radrasyondan ölmezseniz haftada 5 gün, günde de 5 saat çalışarak, hatırı sayılır bir maaş alıp 15 yılda emekli olabilirsiniz.

4)Bunların dışında kalanınız ki yani tamamınıza yakınınız ya dershanelerde öğretmen olarak çalışacaksınız ya da 4 yılın üzerine soğuk bir bardak su içecek, diplomanızı çerçeveletip duvara asacak ve kendinize başka bir iş arayacaksınız. BKZ: İş bulmak

Benim size tavsiyelerim:

1)Bu şartlar bana uyar derseniz ilk tavsiyem gidin biyoloji okuyun, aynı puana kıçınızı yırtmanıza gerek kalmadan bunları olabilirsiniz. (Biyolojide radyolog yerine Laborant olursunuz.)

2)Yok ben kıçımıda yırtmak istiyorum derseniz buyrun, fizik okuyun.

3)Ya da bunlarda uğraşmayın, kimsenin lafına da bakmayın. Puanınızın yetebileceği 2 yıllık yüksekokullu, bol paralı baba meslekler var, rahat rahat okuyun. Örnek: Radyoloji, Diş Protez, Tıbbi Laborantlık vs, vs,

4)Ya da çalışacağınıza inanıyorsanız, bir yıl daha bekleyin daha iyi çalışın daha yüksek puan alın. İstemediğiniz bir bölümü kesinlikle tercih etmeyin !
(İkinci fotoya kanmayın, kendisi son derece kalifiye bir fizikçi olup yurtdışında ciddi çalışmalar yapmakta, Türkiye'de adam yerine konmazsınız.)

Share this:

,

CONVERSATION

4 Harika insan yorum yapmış.:

  1. Peki öss puanı ıcın değide gercekten fizik bolumunu okumak isteyen biri için ne düşünüyorsunuz ?

    YanıtlaSil
  2. O zaman akademisyen olacağını varsayalım ve akademisyenlerin ne iş yaptığını incelemen gerek.
    Ben kısaca pratik ve deneysel çalışmalardan uzak, daha çok teorik konularda çalıştıklarını belirteyim. Ama kendin yakından öğrenmen daha doğru olur.

    Bunun dışında ben bu yazıyı yazalı 7 yıl olmuş. O zaman 150'ye yakın üniversitenin hepsinde fizik bölümü vardı. Şu an sadece 20 kadarında var ve mezun sayısı daha az. Rekabet az, iş imkanı da haliyle daha bir mümkün..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimya ile fiziği çift anadal olarak okuyup, laboratuvarda araştırmalar yapacak bir iş bulunur mu ? Hani çevremdeki herkes kimyayı olabildiğince kötülüyor ama ben kimyager olmak istiyorum, etrafımdakilere göre kimyagerlere çöp bile vermiyolarlarmış.. Doğrusu ne ?

      Sil
    2. Ben suan kımya muhendıslıgı bolumunu sectım ama fızık ıstıyorum.Bunu demein sebebi ben bır cok kısıyle konustum e-maıllestım ve soyle bır kanaata vardım muhendıslık okuyum temel bılımle cap yapıp.Yurtdısında (abd ıyıdır)yuksek lısans yapmak eger bunlar olmazsa zaten muhendıssın her turlu ıs bulursun kazan/ kazan tabı bunlar olurken bır yandanda yurtdısında unıversıte gırmeye bak bılıyorum herkesın hayalı fakat sınavlarına gıren cok az kısı var her ulkeden 3-5 kısı alıyorlar fakat sınava 40 kısı gırıyor onlardan bırıde sen olmaya bak :)

      Sil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.