TÜRKİYE'DE BLOG YAYINCILIĞI
Ülkemizde blog kültürünün temelleri batı ülkelerine kıyasla geç atılmış olsada blog popülaritesinin artış hızının yüksekliği sebebiyle elde edinilen seviye bekleneden yüksektedir.
İlk önce Blogger ve Wordpress ile başlayan akım, ilk türkçe blog servisi Blogcu'nun açılmasıyla hızlanmıştır. Daha sonra bunları izleyen pek çok site ile birlikte 2006 yılında Doğan Holding'in desteğini arkasında barındıran Azbuz'un da blog yayıncılığının geniş kitlelere yayılmasında katkıları vardır. Günümüzde açılıp kapanan blog siteleri ile birlikte sayı 30'a yaklaşmıştır.
Blog yayıncılığının ülkemizdeki potansiyelini gören Blogger, biraz geç kalsada 2007'de türkçe olarak da hizmet vermeye başladı. Şu andaki blog miktarının 1,500,000 sayısını geçtiği söylenmektedir.
Bloglardan para kazanmayı sağlayan reklam sistemleri de blog yayıncılarını teşvik eden unsurlar arasında önemli bir yer tutar.
Geçtiğimiz aylarda dünyada popülerleşen Twitter, şu an aşırı bir yaygınlığa sahip olmasada cep telefonlarından, uygun fiyata ve yüksek hızda internete bağlanabilmeyi sağlanan 3G hizmetinin tamamen kullanıma geçmesiyle patlaması muhtemel.
Dünyadaki en prestijli blog yarışmasının Web Awards organizasyonunun bir benzeri olan ilk türkçe blog yarışması, Blog Ödülleri organizasyonu 2008 yılında yapılmaya başlanmış, geçtiğimiz nisan ayında ikincisi tamamlanmıştır.
Bloglar artık tüm alanlarda sözü edilen kaynaklardan olmaya, medyanın ve markaların dikkatini çekmeye başlamıştır.
Günümüze artık konu, yaygınlaşmaktan ziyade kalitedir. Önüzümdeki zaman diliminde markaların ihtiyaç duyduğu, kaliteli içeriğe sahip belli bir konu çerçevesinde yayın yapan sitelerin artması gerekmekle beraber blogculuğun neden yapıldığı asla unutulmamalıdır.
0 Harika insan yorum yapmış.:
Yorum Gönder
Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...
Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.