Kişisel Bloglar Ne Kadar Kişisel?

Kişisel blog olarak kategorize edilmiş ve öyle görünen bazı blogları gezdikten sonra bu blogların kişisel blog değil de spam, çöp site olduğunu bazı bloglarında da her ne kadar çöp gibi görünse de aslında özgün içerikle oluşturulmuş kaliteli bloglar olduğunu gördüm ve bu konuyu yazmak istedim.

Blog sitelerini kategorize etsek yaklaşık yarısının "kişisel blog" olduğunu göreceğiz. Kişisel blogları kendi içinde incelediğimizde ise ilk bakışta hiç de kişisel görünmeyecek çünkü çok genel yazılar yazılmış olduğunu göreceksiniz ama yazıların genelliği blogun kişisel olmadığı anlamına gelmez, en azından hepsinin.

Bazı bloglar tamam, kişisel blog adı altında bildiğin haber-blog dizi-blog tekno-blog ıvırzıvır-blog gibi formatlara da bürünerek dev bir portal oluşturuyormuş gibi her konuyu kişisel yorum yapmadan haber formatında yazıp geçiyor. Ve aslında bunların bir çoğuna spam blo gözüyle bakıyorum. Bunlara kişisel diyemeyiz ama şu var ki kişisel bloglar her konuyu barındırabilir, barındırmalıdır.

Kişisel Blog nedir?

Bunun için hali hazırda ansiklopedik bir tanım bulunmuyor ama aslında sadece "Blog" kavramında bile kişisellik söz konusudur. Gene de kendimce bir tanım üretirsem kişisel blogu şu şekilde tanımlayabilirim: Blog yazarının kişisel deneyimlerini ya da konu hakkında kendi yorumlarını içeren yazılardan oluşan bloglardır. 

Bunun için dışarıdan bakıldığında çöp blog gibi görünen blogların yazılarını okuduğunuzda özgün bir kişisel bloga da rastgelebilirsiniz.

Bununla beraber kendi blogumu da sorgulama ihtiyacı hissettim ve yazılarımın analizini kendimce yaptım:

Başlıkları oldukça seyirciye yönelik seçtiğimi kabul etmeliyim. Konuyu anlatan ama bunun dışında farklı şeyler arayanları da Google'dan bloguma düşürecek başlıklar seçmişim ki böyle yapmaya da devam edeceğim
İçerik olarak 500 küsur yazımın tamamına yakını kişisel. Arada sırf ziyaretçi çekmek için seçtiğim 5-10 kadar yazı(konu) vardır ama bunların bile çoğunu kişisel yorumlarım ve deneyimlerim üzerinden yazmışım, yani aslında onlarda kişisel.

Kişisel blog yazıyoruz, günlük değil.

Sonuç olarak kişisel blog diye burayı günlük olarak kullanmıyoruz, tabi öyle kullanan blog yazarları da var ayrı. Bir yandan çok çeşitli konulara dağılmanın kişisel bloga ne kadar uygun olduğunu sorgularken diğer yandan da günlük olarak kullanmıyorsak ve gündelik genel konulardaki görüşlerimizi de yazmayacaksak ne yazacağız gibi bir soru çıkıyor karşımıza. iyi bloglamalar...

Yeni yazı : "Blog nedir?" Aöf Sorusu Oldu

Share this:

,

CONVERSATION

6 Harika insan yorum yapmış.:

  1. Blog'unuzu çok yakından takip ediyorum ve oldukça başarılı buluyorum. Mümkün olduğu sürece yazılarınızı okumaya çalışıyorum. Sizleri tebrik ediyor başarılarınızın devamını diliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler bilgilendirme için...

    YanıtlaSil
  3. selam iyi bir blog elestirisi olmus tesekkurler
    http://seyhatlerim-anilarim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. Katılıyorum hocam elimizden geldiğince kişisel olmaya çalışıyoruz.
    http://www.dogukankozba.com/

    YanıtlaSil
  5. selam evet nitelikli kisisele bloglarda var cop bloglarda var tabi buarada yeni blog yazamaya calisanlar biraz deneyimsiz oldugu icin nitelikli yazilar henuz yazamiyorlar ama deneyimleri gelistikci zevkle okunacak bloglar cikabilir bende yeni blog yazariyim ne yazsam diye dusunuyorum aklima birsey gelsindiye kendimi zorluyorum birde baska bir ulkede oldugum icin gozlemlerimi yaziya doktummu yazma kolaylasiyor ama sunu ogrendim kisi birkere yaziya basladimi yazi kendini yazdiriyor yeterki kisi yazamya baslasinkusura bakmayin nokta virgul kulanamadim usedigimden herkese kirgizistandan selamlar sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Selamlar,görüşlerine katılıyorum. Kişisel mi değil mi neye göre kişisel gibi düşüncelere kimi zaman düşüyorum.artık özgün ve belli bir tarzı oturttuğum inancındayım.
    Fikirlerinizi bilmek sevindirici olur benim icin.

    gizemligunlere.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.