WİKİLEAKS WİKİLİKS WİKİLEAKS

Bu siteyi geçen aylarda görmüştüm, google arama trenlerinde üst sıralara çıktığında. Sitenin yaptığı iş ise şu: Resmi devlet belgeleri (burada devlet amerika oluyor) bir şekilde (ki bu da genelde çalışan kişilerin sızdırmasıyla) ele geçirilip, görülen skandallar gözler önüne serilerek habercilik(!) yapılıyor.

Daha önce Afganistan'da amerikanın ve orada bulunan nato üyesi askeri birliklerin yaptığı insanlık suçlarını ortaya çıkarmıştı. Şimdi de ABD'nin büyükelçilerinin gizli ibareli yazışmalarını ele geçirmişler ve bunların büyük çoğunluğunu yayınladılar.

Bu belgelerde ise ciddi bir gizlilik arzeden bir bilgi yok benim şimdiye kadar gördüğüm kısmı ile. Ki ben de twitter, friendfeed paylaşımlarından ve haber sitelerinden gördüm pek çoğu gibi.

Olayın skandal olmasının en önemli nedeni, belgelerin gizli ibareli olması ve amerikalı diplomatların bulundukları ülkelerin yöneticileri hakkında avam ağzıyla lakaplar kullanıp son derece basit ifade takınmaları. Ve bundan farklı olarak bunun bir gazete ya da tv gazeteciliği tarafından değil. "İnternet medyası" tarafından haberleştirilmiş olması.

Bunun bizi ilgilendiren kısmı, bizim yöneticilerimiz hakkında kullanılan ifadeler, azerbaycan devlet başkanı İlham Aliyev'in akp hükumetinden rahatsız olması iddiaları. Bunlar ABD'li diplomatların içeri bildirdikleri görüşleri oluyor.

Ki bunlarda ortalığı sarsacak bir bilgi de değil aslında ama merak prim yaptığı için ilk başlarda sallantılı bir havası oluyor.

Yoksa geçmişte askerimizin başına çuval bile geçirilmişken "inatçı" "gürültücü" gibi tanımlama (ki bunu da yüzümüze karşı söyleyemiyorlar) yapmalarının bence pek bir önemi yok.

Ya da zaten biliyoruz biz kardeş saydığımız türk cumhuriyetlerinin hiçbiri bizi kardeş olarak görmeyip, ruslara taptıklarını. Akp den hoşlanmamalarının da bir önemi de yok.

Bence olay sadece merak, gaz, hava, faso, fiso....

Share this:

, , ,

CONVERSATION

2 Harika insan yorum yapmış.:

  1. WİKİLEAKS'ın Akp'nin yolsuzluklarını da ortaya çıkarttıqını belirtmek lazım.Ki sadece Akpnin yaptıqı yolsuzluklar adamların ellerindeki tüm belqeler içinde muhteşem bi oran yakalamış durumdalar..Diyecek bişey yok sanki özellikle Tayyib insanlara soqutulmaya çalışılıyor qibi bi hava seziyorum.Ama bunu neden yapsınlar ki?

    YanıtlaSil
  2. insanların anlamadığı şu : bu belgeler (!)
    amerikan büyükelçiliğinin merkeze gönderdiği raporlar. belge olmasının sebebi bu.

    mesela "tüpraş hakkındaki yolsuzluk iddiaları ispatlanamadı" diyor.

    Burada yolsuzluk vardır ya da yoktur demiyor, sadece görebildiği kadarıyla durum hakkında merkeze bilgi veriyor. Yoksa bu belgeler herhangi birşeyin kanıtı veya ispatı değil.

    Pekçoğu da daha önce gündeme gelen, bildiğimiz şeyler zaten.

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.