KIZ - ERKEK BLOGGER ÇATIŞMASI

Eskiden hep kadınların mağdur edildiğinden, bastırıldığından ikinci sınıf insan muamelesi görüldüğünden bahsedilirdi. Ülkemizde ve benzer kültürlerde bu konu güncelliğini hala tam kaybetmiş değil.

Ama genede u.s.a. ve avrupa devletleri gibi bizde de maskülist hareket etkisini göstermeye başladı. Çünkü kadınlar artık bu durumdan genel olarak kurtulmuş durumda ve bu sefer çeşitli şekillerde onların baskısı oluştu ve oluşmaya da devam ediyor.

İş hayatında başta olmak üzere pek çok yerde, kadınlara karşı pozitif ayrımcılık sözkonusu. Lafı fazla dolandırmadan kız blogger konusuna geçelim:

Kız-kadın blogları, çok boşmuş gibi görünmesine karşın, oldukça ilgi toplayıp, yorum aldığını görebiliyoruz. Bloglarının tasarımından başlayıp, konulara kadar bakarsak, hiç öyle ahım şahım birşey yok gibi... Ama genede oldukça rağbet görüyorlar.

Bazı erkek bloggerlar da bundan rahatsız olmaya başladılar ya da gırgır olsun diye yarı ciddi-şaka tarzında sataşıyorlar, bazılarıda ciddi ciddi. Sonuçta bir maskülist blogger dalgası da beraberinde geldi. Hatta erkek blogları diye bu duruma değinen bloglar açanlar da oldu.

Peki bu kız-bayan blogları neden bu kadar popüler oluyor ? Pek çok kişi bunun dişiliklerinden, (kızlara sulanan erkeklerin yüzünden olduğu düşüncesinde) ama ben tam olarak öyle düşünmüyorum. Bunda çok daha önemli faktörler var. En önemli iki faktöre bakarsak:

1)Genel olarak, blogları günlük şeklinde oluyor; Profosyonel site tasası gütmeden günlükümsü yazılar yazıyorlar. Yani magazinimsi. Abuk subuk ilgi çekecek olaylar, sevgililer vs. vs. Bu da haliyle prim yapıyor. Magazin her zaman prim yapar.

2)Blogsurf ü erkeklerden çok daha fazla yapıyorlar; Günde diğer pek çok blogcunun sitesine uğrayıp yorum yapıyorlar, diğer blogcularla fazlaca diyalog kurabilecekleri forumlarda da cirit atanlar da az değil... Sitesine yorum yapılan kişi de alışılmış bir şekilde yorum yapanın sitesine uğrar, uygun bir konu varsa yorum da yapar.

İşte en etkili iki faktör bu. Zaten aslında ben çok popüler olduklarını düşünmüyorum popüler olan erkek bloggerlar çok daha fazla.

Ve bu bayan bloggerlardan bazıları zaten iyi iş çıkarıyor. Örnek olarak:Kafayı siminya'ya takmışlar, ama siminyanın içeriğide tasarımı da oldukça kaliteli. Siminya'ya bu açıdan sataşanların kaçı onun kalitesini tutturabiliyor ? İlgi çeken dikkatli yazılmış kaliteli yazılar (ki berbat yazıları da yok değil hani) ve yazıyla bağlantısı az olmakla beraber, aşırı ilgi çekecek farklı resimler.

Ki genel olarak kız bloggerların bu popülerlikleri de sitelerindeki yorum sayıları ile sınırlı kalıyor. Yani sitelerine sadece belli bir kitle geliyor. Ki zaten istedikleride bu sanırım.

Share this:

,

CONVERSATION

6 Harika insan yorum yapmış.:

  1. ne kadar çok ki kullanmışsın. içimden okurken bile rahatsız oldum. ki bunun için okunmuyor belki de erkekler:P

    YanıtlaSil
  2. Yalnışsın bence şekerim :) Bir erkek olarak sen gelmiştin mesela :)

    YanıtlaSil
  3. Ben bu düşüncene katılmıyorum bazı konularda...

    Ben sadece yazdıgım yazının okunmasını istiyorum ve nasıl yazdıgımla ve iyi nasıl yazarımla ilgileniyorum...Ben popülerite istemiyorum...Neden öyle birşey isteyeyim ki..
    Blogumun üzerinden para kazanma gibi kaygım yok...
    Bunu kaygısı olanlar düşünsün be canım...

    YanıtlaSil
  4. @bidost
    Aslında 3 benim için öyle pek büyük bir rakam değil. Özellikle Türkiye'de ortalama bir kişinin günlük kullandığı kelime sayısının 100'ü geçmediği düşünülürse...

    @stil direktörü
    tam olarak ne dediği anlamadım ama...
    eğer demek istediğin benimde çok blogsurf yaptığımsa; Rss okuyucumla takip ederim genelde blogları ve günlük ortalama yaptığım yorum sayısı 4-5 bile filan...
    yani sitesine yorum yaptığım şanslı azınlıktansın :)

    @Elif...den
    doğru para kaygısı olan genelde erkek bloggerlardır..

    YanıtlaSil
  5. Alpay'da konuya facebook üzerinden yorum yapmış:

    erkek blogları oluşumunu ben başlattım. aslında en başta, yıldızı parlamamış ama çok iyi yazan erkek bloglarını tanıtacaktık orada, sonradan, eğlenebileceğimiz ve eğlenirken bilgi paylaşımı da yapabileceğimiz bi platform olsun istedik ve öyle de oldu... kadınlarla, kadın yazarlarla bi alıp veremediğimiz yok, keza pucca olsun, siminya olsun blogumuzun ilk yorumcularındandır... yanlış anlaşılmak istemiyoruz...

    YanıtlaSil
  6. Eyvallah ben ayzıda sadece bayanlara bayanlara gider hesabı yazdın sandım da ondan dedim :)

    Sen de çok şanslısın :) 12 kez tv ve dergilere çıkmış bir blogger olarak bende sana yazıyorum heheh

    YanıtlaSil

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.