TÜRK - ERMENİ - ÖZÜR - 1915 - HOCALI

Son zamanlarda yukarıdaki kelimeler oldukça revaçta. Nedeni malum. Bir takım kişiler ermenilerden özür dileme kampanyası başlattı. Sonra vatan hainliği ile suçlandılar, kınandılar. Ve ek olarak bazı kişilerde bu özür dilemeye tepki olarak özür dilememe kampanyası başlattı.
Az değil yaklaşık 13000 kişi özür diledi. Peki özür dileyenler gerçekten vatan hainimiydi. Asla !
Kampanayayı düzenleyen kişilere bakıldığında ülkemizdeki solun çok önemli kişilerinden Baskın Oran bile var. Ve altta imza atan her kesimden saygın kişiler mevcut. Az buz değil girin bakın.
Metne ve kişilere baktığınızda kötü amaçla hazırlanmadığı belli. Fakat burada özür dileme kelimesi yanlış.
1915 olaylarının nedeni itilaf devletlerinin kışkırtmasıyla ermeni çetelerinin yaptığı vahşi katliamlardı. Bunun üzerine yönetimdeki ittihat ve terakki partisi yöneticileri, çözüm olarak ermenileri müslüman nüfusun yaşadığı yerden uzak bir yere trenlerle sürmekte buldu. Bu sürülme işleminde hastalıktan, eşkiyaların saldırmasından ve birazda trenin geçtiği, katliama uğramış bazı köylerdeki acılı insanların tepki olarak saldırmaları idi. Fakat ortada ermenilerin iddia ettiği gibi bir soykırım (2 milyon ermeniden bahsediliyor ki o zaman Osmanlıda bu kadar ermeni yaşıyor muydu acaba?) yok. Bu ermenilerin ülkemizden toprak koparabilmek amacıyla uydurduğu koca bir yalan. Ve ermenilerin 19152ten önce ve sonra türklere karşı katliam yaptıkları da mutlak.
Ama azımsanmayacak miktarda ermeninin öldüğüde bir gerçek ve ülkemizde bunu bilmeyenler az değil. Özür dileyenlerin amacıda bunu ifade edip ermenilerle arayı yumuşatıp barış hissini kuvvetlendirmekti. Fakat ifadeleri sanki soykırımı kabul etmişler gibi bir yöne çekildi ki böyle olacağı belliydi. Bu bakımdan hatalılar.
Medyanında işi abartmasıyla Hrant Dink öldüğünde 'Hepimiz Ermeniyiz' sözleri ile koyun gibi sokağa dökülen insanımız bu seferde, tam aksi yönde özür dileyen aydınlarımızı vatan hainliği ile ithaf etti. Yani herşey, profilden bakıp karar vermekten ibaret.
Peki bu kampanyanın doğrusu nasıl yapılabilirdi? Sayın Ali Bulaç çok güzel ifade etmiş kendi cümleleri ile ve
"1915'te Osmanlı Ermenileri'nin maruz kaldığı trajediye duyarsız kalınmasını, bunun inkâr edilmesini vicdanım kabul etmiyor. Bu adaletsizliği reddediyor, kendi payıma Ermenilerin duygu ve acılarını paylaşıyor; onları da 1915'ten önce ve sonra Müslümanların yaşadığı acıyı paylaşmaya davet ediyorum."
bu şekilde olsa bende imza atardım demiş.
Bende diyorum ki bu cümlelerin altına bende imza atarım. Ya Siz ?

Share this:

,

CONVERSATION

1 Harika insan yorum yapmış.:

Lütfen spam yapmaya çalışmayınız...

Yapıcı eleştirileriniz ve renk katan yorumlarınız için teşekkür ederim.